Metju Palmer specijalni predstavnik SAD za Balkan, po ovim ulogama je poznat

Foto: Tanjug
187

BEOGRAD – Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, Metju Palmer novi je specijalni predstavnika SAD za Balkan, saopštio je sinoć Stejt department.

Palmer će u novoj ulozi već 1. septembra učestvovati u radu Strateškog foruma na Bledu, a zatim ce predstavljati SAD na sastancima Kvinte u Briselu i Podgorici, preneo je RTS.

“Palmer će predvoditi naša nastojanja da pojacamo diplomatske napore SAD u podršci miru, stabilnosti i napretku u regionu i usredsrediti se na integraciju država Zapadnog Balkana u zapadne institucije”, saopštio je Stejt department.

Metju Palmer, inače veoma dobro poznaje Srbiju, ali i problem Kosova i Metohije.

Naime, “ranih” devedesetih godina radio je u Ambasadi SAD u Beogradu, a i kasnije je, tokom diplomatske karijere, u više navrata bio angažovan na pitanjima koja se odnose na ovaj region.

Po odlasku iz Beograda, u Stejt departmentu je imao specijalna zaduženja za Srbiju i Crnu Goru, a pratio je i mirovnu konferenciju u Rambujeu.

Tokom 2006. i 2007. bio je savetnik predsednika Džordža Buša u pitanjima nacionalne bezbednosti.

Jedno vreme je zatim bio angažovan u Jugoistočnoj Aziji, da bi se potom ponovo vratio u Beograd, na mesto savetnika ambasadora SAD u Srbiji.

Uz funkciju specijalnog predstavnika državnog sekretara, Palmer će nastaviti da obavlja dužnost zamenika pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja koju obavlja od 2018.

Prethodno je bio direktor Kancelarije za južnu i centralnu Evropu.

Američki diplomata oženjen je Beograđankom i govori srpski jezik.

Metju Palmer boravio je poslednji put u Beograd u junu, gde se sastao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Razgovarali su o odnosima Beograda i Prištine, u momentu prekida dijaloga, pošto je Priština uvela carine od sto odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Izvor Tanjug, RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More