“Otvorite arhive, verujem da postoje informacijama o nestalima”

Foto: Tanjug, arhivska fotografija
61

BEOGRAD – Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović, izjavio je danas da su mnoge arhive zatvorene, da u njima verovatno postoji dosta informacija i da bi situacija po pitanju potrage za nestalim licima bila značajno bolja kada bi sve države i međunarodne organizacije otvorile arhive.

“Zagreb je zatvorio svoje arhive, gde su arhive iz Prištine, Sarajeva, Haga, OEBS- a takođe…Postoje arhive koje nisu, ili su delimično otvorene, a u kojima verujem da postoji stahovito mnogo informacija”, rekao je Odalović za Tv Pink.

Govoreći o tome što se Priština protivi preuzimanju posmrtnih ostataka nekih porodica i predaju porodicama u Crnoj Gori, on je kazao da u ovom momentu u Prištini postoji unutrašnji haos i pozicioniranje za izbore.

“Tužilštvo koje obavlja istrage za zločine počinjene na KiM skrenulo je pažnju da neke istrage koje se vode, a jedna od njih je zona Drenica, ukazuju da se mogu očekivati prve optuznice, a tu je bio jedan od najtežihg zločina” rekao je Odalović.

Kako je rekao, to je bila komandna zona Ramuša Haradinaja i njegove brigade.

“To je nešto što dodatno uznemirava ratnu kolaciju, a oni koji bi trebalo završe proces, to trenutno ne rade” rekao je Odalović.

Pre nekoliko meseci identifikovana su tela porodica Petrović i Šutaković.

“Verujem da ćemo tokom ove nedelje završiti priču, kako bi porodica Šutaković mogla da preuzme posmrtne ostatke”, rekao je on.

Kako kaže, radna grupa koja je u kontiniitetu učestvovala u razrešenju sudbine preko 3.000 nestalih lica sa prostora KiM i dolazila je u situaciju da se ceo mehanizam dovodi u pitanju i da Međunarodna zajednica nema snage da poces sprovede do kraja i da Euleks nije završio svoj deo posla.

Radna grupa je kaže Odalović, dala mnogo zahteva na kojim lokacijama bi još trebalo da se pretražuje.

“Šta mi znamo o nestalima u Oluji, kad je srpska vojska i policija morala napustiti taj prostor, šta znamo o Žutoj kući što se dešavalo pod punim mandatom međunarodne misije, i pred njihovim očima”, upitao je Odalović.

Nekadasnji šef Kordinacionog tela za KiM Nebojša Čović rekao je da međunardona zajednica želi da ovu temu “gurne pod tepih”, zataška problem i minimizira zločine.

“Pod njihovim mandatom vojnim i civilnim dogodili su se najteži zločini na teritoriji KiM”, ukazao je Čović.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More