Crna Gora razmatra nov metod borbe protiv odliva mozgova, evo kako planiraju da spreče odlazak lekara u inostranstvo

Foto/Unsplash/Ani Kolleshi
355

Direktorka Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i unapređenje ljudskih resursa u zdravstvu Crne Gore Vesna Miranović, najavila  je poteze koje bi ova zemlja mogla da primeni protiv “migracije lekara”, piše Mondo.me.

Ona je na godišnjoj konferenciji Evropskog foruma medicinskih asocijacija (EFMA), saopštila da će u Crnoj Gori biti izmenjena politika u smislu komercijalnih uslova za studiranje medicine, kako se ne bi gubilo vreme i novac na one studente koji ne žele da rade u Crnoj Gori!

“Studenti će morati da odluče, kada počnu sa studijama, kojim će putem da krenu”, najavila je Miranović, prenosi “Pobjeda”.

Podgorički dnevnik podseća da se godišnja konferencija Evropskog foruma medicinskih asocijacija (EFMA), u organizaciji Lekarske komore, ove godine održava u Crnoj Gori.

Miranović je u svom izlaganju navela da Crna Gora ne može lekarima ponuditi uslove kao Nemačka, ali da Ministarstvo prepoznaje potrebu da unapredi njihov materijalni status.

Govoreći o modelima kako će se u perspektivi zdravstvene vlasti boriti sa fenomenom sve većeg odliva  medicinskog kadra u druge zemlje koje nude znatno bolje uslove rada, Miranović je kazala, da se moraju pronaći načini da se “zaštite vrlo siromašni resursi od migracije lekara“, prenela je “Pobjeda”.

“Razmišljamo o povećanju broja studenata, a da li ih spremamo za odlazak u inostranstvo? Možda bi trebalo o tome da govorimo. Hajde da govorimo o Rumuniji koja je izgubila, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, 4,5 milijardi evra koje su uložene u obrazovanje lekara koji su napustili tu zemlju. Ista situacija može se desiti i Crnoj Gori što može imati veliki uticaj na ranjivu, vrlo delikatnu situaciju kada su ljudski resursi u pitanju”, kazala je Miranović.

Lekar Vladimir Dobričanin je, međutim, prokomentarisao najave Miranović, upozoravajući da su ti predlozi Ministarstva zdravlja pogrešan pristup i zamena teza, te pokušaj da se sa hijerarhijskog nivoa, određenim restriktivnim merama reši problem migracije kadra.

“Čuli ste ideju da se studenti medicine u startu obavežu da će raditi u državi, što je apsulutno nemoguće sa mnogih aspekata – pre svega aspekta ljudskih prava, a onda to nije dugoročno rešenje, jer i kada biste to uspeli vi samo odlažete problem na šest godina i ništa niste sistematski rešili”, kazao je Dobričanin, prenose crnogorski mediji.

Izvor Mondo.me
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More