Srpski običaj na grobljima može skupo da vas košta

Ovim se krši Odluka o uređivanju i održavanju groblja i sahranjivanju

Foto: wikimedia
472

 

BEOGRAD – Donošenje hrane za zadušnice, godišnjicu smrti ili velike praznike uobičajena je pojava na srpskim grobljima i smatra se hrišćanskim ili paganskim običajem, piše „Blic“.

„Sećam se pre kako je bilo – s dve pune korpe hrane odlazili smo na groblje, a sada ponesem čisto da imam nešto da ostavim. Velika je razlika između grada i sela. Mislim da ljudi u gradu ne obraćaju toliko pažnju na to, i da je kod njih ostavljanje hrane na grobljima čisto individualna stvar. Dok se na selima tradicija i dalje održava“, kaže Marija J.

Običaj da se hrana ostavlja na grobnim mestima u suprotnosti je sa Odlukom o uređivanju i održavanju groblja i sahranjivanju i kažnjava se sa 10.000 dinara.

Zabrana ostavljanja hrane na grobnim mestima je isključivo higijenske i sanitarne prirode. Hrana ostavljena na grobnim mestima, što nije česta pojava bez obzira na naše običaje, uklanja se posle izvesnog vremena, prilikom redovnog čišćenja pojedinih parcela. Pored toga, služba obezbeđenja i terenski kontrolori su konstantno na terenu u cilju kontrole i poštovanja propisa“, rekli su za „Blic“ iz JKP „Pogrebne usluge“.

Pored ostavljanja hrane na grobnim mestima, propisima je zabranjen i pristup deci mlađoj od deset godina bez pratnje odraslog lica, preskakanje ograde, paljenje sveća na grobnom mestu izvan kućišta za sveće, gaženje zelenih površina, uvođenje životinja, voženje bicikla, motocikla i drugog motornog vozila, narušavanje mira na groblju, montiranje žardinjera, klupa, kandila…

Ukoliko se neki slučajevi kršenja zabrana i dogode, njihove kolege se trude da pre svega u razgovoru sa građanima reše nastale probleme, kažu iz „Pogrebnih usluga“.

U suprotnom, kontaktira se Komunalna policija ili područna policijska stanica, prevashodno u slučaju krađa ili skrnavljenja na grobljima u nadležnosti javnog preduzeća.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More