Heskens: Pouzdano znam da će dve ili tri velike nemačke investicije doći u Srbiju do kraja godine

203

Nemački kapital nikada ne bi došao da Srbija danas nije politički i ekonomski stabilna zemlja, izjavio je Jerg Heskens, savetnik za privredu predsednika Aleksandra Vučića, i najavljuje još dve ili tri velike nemačke investicije do kraja godine.

“Nove nemačke investitore koji žele da ulažu u Srbiju najviše motiviše izrazito pozitivno iskustvo već prisutnih nemačkih firmi i sve nemačke kompanije su do sada samo širile svoje poslovanje u Srbiji”, rekao je Heskens za današnji “Blic”.

Kako kaže, nemački privrednici često za Srbiju kažu da je uspavani tigar, u sličnoj situaciji kao Poljska pre 15 godina.

Prema njegovim rečima, oko 500 nemačkih kompanija u Srbiji trenutno zapošljava 59.051 radnika, a ovog leta će se taj broj povećati na preko 60.000 zaposlenih, što, kaže, nije ni blizu kraju.

“Moj cilj je da do proleća 2022. godine (kraj mandata predsednika) taj broj premaši 100.000. Nije na meni da saopštavam imena novih investitora, ali pouzdano znam da će još dve ili tri velike nemačke investicije doći do kraja godine”, rekao je Heskens.

Ocenjujući ambijent u Srbiji kada je reč o stranim ulaganjima, on kaže da ono što Srbiju izdvaja jesu dobro obrazovani i lojalni radnici, kao i da je, kada se pogleda region, Srbija najviše uradila po pitanju uvođenja dualnog obrazovanja, što je čini još konkurentnijom.

U intervjuu za “Blic”, on je ukazao i na problem odlaska ljudi u razvijenije zemlje, ali je istakao da to nije samo problem Srbije, već celog regiona.

“Ali, Srbija ide dobrim putem i u procesu je koji će, verujem, kroz razvoj dualnog obrazovanja i otvaranje novih radnih mesta smanjiti broj onih koji žele da napuste zemlje”, kaže Heskens.

On je ukazao da osim kvalitetne radne snage i drugi faktori poput sve bolje infrastrukture, političke i finansijske podrške novim investicijama, obrazovnog sistema, blizine tržišta EU, doprinose da se investitiori u sve većem broju odlučuju za Srbiju.

Istakao je takođe da se ekonomska situacija u Srbiji poboljšava.

“Standard raste, plate jesu u porastu, penzije se povećavaju. Tako će se i nastaviti. Ipak, dosta toga zavisi i od samog pojedinca. Meni se čini da Srbi vole da kukaju. To rade i Nemci, ali od tog kukanja najčešće nastaje neki koncept kako da se nešto promeni nabolje, dok u Srbiji se često na tome završava. Takođe, često nedostaje samonicijative”, kaže Heskens.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More