Antena M: Rusi istakli svog kandidata za novog patrijarha SPC – Amfilohija ne pominju

Youtube printscreen
207

“Posebno bih volio da Vam se zahvalim, dragi vladika. Vi ste jedan od vodećih jerarha Srpske crkve. Vi ste glavni teolog. Vi ste osoba koja danas čuva kanonsku crkvenu tradiciju”, kazao je mitropolit Ilarion Alfejev, drugi po uticaju arhijerej Ruske crkve, obraćajući se Irineju Buloviću tokom posete delegacije SPC Rusiji, piše Antena M.

Kako je službeno saopšteno, od 24. avgusta „po blagoslovu patrijarha Ruske crkve Kirila i na njegov poziv, episkop bački Irinej nalazi se na pokloničkome putovanju svetinjama na severu Rusije”, a u pratnji su mu episkopi SPC moravički Antonije i mohački Isihije.

Prethodnih meseci Irinej Bulović je od dela episkopata SPC koji predvodi Amfilohije Radović prepoznat kao neko ko navodno peruzima ingerencije suprotne Ustavu SPC.

Irinej Bulović je sada član petočlanoga Sinoda SPC i njegov portparol.

Atanasije Jevtić, umirovljeni episkop blizak Amfilohiju, prošloga meseca je polemisao s patrijarhom Irinejem Gavrilovićem. Episkopa bačkoga opisao je „kao samozvanoga ‘stalnoga Portparola’, i samonametanoga Cenzora u Sv. Sinodu”. Irinej Bulović, tvrdi Atanasije, prepoznat je i kao neko ko se nameće kao „‘budući patrijarh’, na čemu svakojako radi i pati se”.

Neki srpski mediji tvrde da je u zbivanja u vrhu SPC involvirana srpska država koja želi da osigura izbor novog patrijarha.

U međuvremenu, objavljeno je da je 89-ogodišnji Irinej Gavrilović, patrijarh SPC, hospitalizovan.

Rusi, po svemu sudeći, favorizuju izbor Irineja Bulovića za novoga patrijarha SPC. Nakon zajedničke liturgije u Pskovsko-pečerskome manastiru Ilarion Alfejev se 28. avgusta obratio Irineju Buloviću:

„U duhovnoj borbi protiv svetskoga mraka oslanjamo se na ljude poput Vas i zahvalni smo na vašem čvrstom, doslednom, smirenom i teološki proverenom stavu, koji ste izrazili i unutar SPC i na međunarodnome planu. Sada su nam zaista potrebni takvi dokazi. Želeo bih da izrazim zahvalnost za ovaj Vaš čvrsti kanonski stav u svoje ime i u ime Njegove Svetosti Patrijarha (Kiila) i cele Ruske pravoslavne crkve”.

Ilarion Alfejev je dodao da je „SPC uvek bila bliska Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Naši narodi su jednoverni i jednokrvni. Osećamo ovu bliskost posebno sada, kada je Ruska crkva napadnuta od Carigradske patrijaršije”.

Za razliku od Irineja Bulovića, te nekih drugih episkopa SPC, Amfilohije Radović od 2016, tj. od Sabora na Kritu, nije dobio poziv da poseti Rusiju.

Amfilohije je, uprkos retoričkoj podršci Moskvi u sukobu s Carigradom, povukao nekoliko poteza koji su Ruse naveli da ga drže na distanci – poput njegove posete patrijarhu vaseljenskome Vartolomeju jesenas, te nedavnog prijema jednoga arhijereja iz autokeflane Pravoslavne crkve Ukrajine na Cetinju.

Izvor AntenaM/Vladimir Jovanović
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More