Srbija nije pozvana na ceremoniju obeležavanja 80 godina od Drugog svetskog rata (FOTO)

Foto: Ilustracija
175

U poljskom gradu Vjelunj danas se obeležava 80. godišnjica od početka Drugog svetskog rata, ali senku na svečanost bacio je, u najmanju ruku, čudan kriterijum organizatora za pozivanje gostiju.

Bez Srbije i Rusije

Srbija i Rusije nisu dobile pozivnice, iako su bile deo antifašističke borbe. Uprkos milionskim žrtavama njenih predstavnika u Vjelunju danas nema, ali mesta je bilo za hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar Kitarović, iako je tokom Drugog svetskog rata u Hrvatskoj na snazi bio ustaški rešim koji je pod patronatom upravo nacističke Nemačke činio najstrašnije zločine nad Jevrejima, i prvenstveno Srbima. Među liderima 40 zemalja i oko 250 gostiju, našle su se i Albanija i Crna Gora, ali nije poznato da li je tamo i Kosovo.

(AP Photo/Czarek Sokolowski)

Ovim povodom oglasio se danas i srpski šef diplomatije Ivica Dačić.

“Nije bilo razloga za ovakvu politizaciju pri pozivanju u Poljsku na obeležavanje godišnjice početka Drugog svetskog rata”, rekao da Dačić danas komentarišući izostanak poziva Srbiji i Rusiji da prisustvuju, a pozivanje Nemačke i Hrvatske.

Dačić je ocenio da je pozivanje “stvar organizatora”, a primetio je da su pozvane samo članice EU, NATO i zemlje takozvanog Istočnog partnerstva u kome su bivše sovjetske republike, što je “iskrivljavanje i revizija istorije”.

“Ako je razlog ne pozivanja Rusije što uzela deo Poljske, pa i Nemačka ih je napala pa je pozvana, ne znam kriterijume pozivanja”, rekao je Dačić.

Iz Moskve danas se niko nije oglašavao povodom ne pozivanja u Vjelunju, ali u ranije je saopšteno da se događaji kojima se obeležava bio kakav bitan trenutak iz Drugog svtskog rata, a na koje Rusije nije pozvana, smatra nepotpunim.

(AP Photo/Petr David Josek)

“Bilo kakvi memorijalni događaji u bilo kojoj zemlji sveta, koji su posvećeni godišnjici Prvog i Drugog svetskog rata, bez učešća naše zemlje ne mogu se smatrati potpunim”, rekao je Dmitrij Peskov, portparol Kremlja.

Rusija je inače i ranije izostavljana sa sličnih događaja, ppout godišnjice iskrcavanja na Normandiju.

Kako je krojen spisak zvanica?

Prema rečima organizatora, kancelarije predsednika Poljske Anžeja Dude, nisu pozvane sve zemlje pobednice, već države Evropske unije, NATO-a i Istočnog partnerstva (Azerbejdžan, Jermenija, Belorusija, Gruzija, Moldavija i Ukrajina).

Sa ovog spiska nema predstavnika Belorusije, s obzirom da je predsednik te zemlje Aleksandar Lukašenko odbio da prisustvuje iz solidarnosti sa Rusijom. U Poljsku nije došao ni predsednik Jermernije, jer je kako je navedeno, imao planirane druge obaveze.

Poziv da prisustvuje odbio je i predsednik Evropskog savete Donald Tusk, zbog kako je rekao, „zbog dnevnopolitičkih pozivnica“. Tusk, inače bivši premijer Poljske i akuelnog režima Jaroslava Kačinjskog, rekao je da ne ide na svečanost jer “nemam ni najmanju sumnju da organizatori tako postupaju tako da stave do znanja da ne žele da me vide tamo“.

Tusk je inače dobio pozivnicu u poslednjm trenutku, što je u kancelariji poljskog predsednika objašnjeno rečima da EU nije država i da Tusk može na svečanost samo zajedno sa ostalim bivšim predsednicima i premijerima Poljske.

U Poljsku nije došao ni Donald Tramp, ali iz drugih razloga. Njegov dolazak očekivao sa velikom pažnjom, ali je otkazan dolazak zbog uragana “Dorijan” čiji se udar na američko tlo očekuje uskoro. Ipak, Tramp je poslao svoju desnu ruku Majka Pensa, tako da će američka delegacija imati svoje predstavnike.

Što se Balkana tiče, poziv je dobila Hrvatska, iako je u tokom Drugog svetskog rata osnovana zloglasna NDH, ali poziv nisu dobile Bosna i Hercegovina, kao ni Severena Makedonija.

Predsednik Nemačke se izvinio

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer i njegov poljski kolega Adžej Duda otvorili su današnju komemoraciju povodom 80. godišnjice početka Drugog svetskog rata.

Nakon minuta ćutanja, Duda se zahvalio Štajnmajeru na dolasku, a potom je nemački predsednik zatražio oproštaj za najkrvaviji sukob u istoriji.

“Saginjem glavu pred žrtvama napada na Vjelunj. Saginjem glavu pred poljskim žrtvama nemačke tiranije i molim za oproštaj”, rekao je Štajnmajer na poljskom i nemačkom jeziku.

On je istakao da su Nemci počinili zločine protiv čovečnosti u Poljskoj i da svako ko kaže da je teror nacionalsocijalista nad Evropom marginalni događaj u istoriji Nemačke taj stav može da zadrži za sebe.

“Mi nikada nećemo zaboraviti. Mi želimo da pamtimo i uvek ćemo se sećati”, rekao je Štajnmajer.

Predsednik Poljske Andržej Duda rekao je da je napad nacističke Nemačke na Poljsku bio “čin divljaštva” i da predstavlja “ratni zločin”.

“Uveren sam da će ova ceremonija ostati zabeležena u istoriji kao deo prijateljstva Nemačke i Poljske”, dodao je Duda.

Šefovi država kasnije će posetiti muzej u Vjelunju i razgovarati sa onima koji su 1. septembra 1939. godine preživeli napad.

SRBIJA U PARIZU BILA U DRUGOM PLANU

Podsetimo, tokom obeležavanja stogodišnjice primirja u Prvom svetskom ratu 11. novembra pošle godine u Parizu, zbog greške sa rasporedom sedenja Srbija je bila potisnuta u drugi plan.

Ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni uputio je nakon toga izvinjenje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i srpskom narodu zbog protokola i rasporeda sedenja na svečanosti obeležavanja.

Hašim Tači dobio je na ceremoniji u Parizu mesto iza Vladimira Putina, što su mnogi prokomentarisali kao skandal. Zbog ovakve situacije, koja je bacila senku na čitav događaj, diplomatski predstavnici pojedinih zemalja tražili su objašnjenje od Francuza koji su objasnili da je raspored pravljen po abecednom redu.

Izvor Blic Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More