Napeto među Srbima na Kosmetu: ostavke, ne rade sudovi, protesti

Organi albanske prištinske administracije na severu KiM više ne postoje

Foto: Tanjug/ Sava Radovanović
422

Kosovski Srbi prekidaju komunikaciju s vlastima u Prištini

KOSOVSKA MITROVICA – Kosovski Srbi praktično prekidaju komunikaciju s vlastima u Prištini, nakon što su gradonačelnici četiri srpske opštine na severu KiM podneli ostavke zbog kršenja ljudskih i ekonomskih prava Srba.

Ostavke su podnete zbog, kako je naveo sad već bivši gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić, diskriminatirske odluke Pripštine o taksi od 100 odsto posle koje deca na Kosovu neće imati hranu i uslove za normalan život, zbog upada ROSU i pokušaja ubistva potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića.

To znači da organi albanske prištinske administracije na severu KiM više ne postoje.

Dalje funkcionisanje lokalne samouprave po prištinskom albanskom sistemu na severu KiM se obustavlja, organi vlasti i opštinske službe neće funkcionisati, a lokalne skupštine se neće sastajati, navodi se u deklaraciji koju su usvojile srpske opštine.

Ta odluka će ostati na snazi sve do potpunog povlačenja svih diskriminatorskih mera Prištine.

I sudovi u ovim mestima obustavili su rad.

Ostavke su podneli gradončelenik Kosovske Mitrovice Goran Rakić, predsednik opštine Leposavić Zoran Todić, predsednik opštine Zubin Potok Stevan Vulović, predsednik opštine Zvečan Vučina Janković.

U obrazloženju svoje ostavke, Goran Rakić je naveo da je razlog kontinuirana institucionalna represija koju sprovode kosovske institucije iz Prištine, kao i ugrožavanje ljudskih prava srpskog naroda.

“Ostavku podnosim zbog anticivilizacijskih, protivpravnih i nehumanih taksi na srpsku robu od 100 odsto, koje ugrožavaju pravo na život, lečenje, javno informisanje, opstanak i ostanak Srba na svojim ognjištima”, rekao je Rakić.

Razlog za ostavku je, dodaje, i “kontinuirano institucionalno nasilje kosovskih institucija, prebijanje političkih predstavnika srpskog naroda, neosnovana hapšenja građana i pokušaj ubistva potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića”, kao i kršenje svih međunarodnih sporazuma i pravnih akata kojima se garantuju prava Srba na ovim prostorima.

Stevan Vulović, koji je podneo ostavku na mesto gradonačelnika Zubinog Potoka, rekao je za RTS da će tražiti od predsednice parlamenta da raspiše izbore po srpskom sistemu.

Ovim postupkom, kaže, pokazuje da je sa srpskim narodom.

“Ovih pet godina trpeli smo torture i od međunarodne zajednice i od privremenih kosovskih institucija. Sve ima kraj pa i to”, rekao je Vulović.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić najavio je ranije ovakav odgovor Srba na Kosovu na politiku Prištine.

U podne će u Kosovskoj Mitrovici biti održan miran protest.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More