Škole u Beču spremne za start: Novu školsku godinu započelo 240.000 učenika

Foto/Unsplash/Element5 Digital
100

Oko 240.000 bečkih učenika započelo je novu školsku godinu, a početak svake školske godine za celu porodicu je važan i uzbudljiv trenutak i povezan je i sa velikim troškovima za nabavku školskih udžbenika, pribora i odeće, piše Dijaspora.tv.

Beč je sa početkom nove školske godine dobio 17.000 đaka prvaka, 6 novih škola i jedan novi obrazovni kampus u Berresgasse u Donaustadtu, koji je izgrađen sa vrtićem koji ima 12 grupa, celodnevnu osnovnu školu sa 17 razreda i celodnevnu srednju školu.

Ukupno 34 škola u Beču je u potpunosti renovirano, a ono što će biti veoma značajno je i da će bečke škole dobiti WLAN mrežu. Tokom leta pokrenuto je 7 pilot lokacija u školama u 3., 7., 10., 19. i 22. bečkom becirku.

Grad Beč je za brojne projekte u dobar start ove školske godine uložio oko 170 miliona evra, prenosi Dijaspora.tv.

Grad Beč i nabavka školskog pribora

Kako bi se roditeljima olakšao start u novoj školskoj godini, gradske vlasti su i ove godine osigurale dodatna sredstva za javne bečke škole. Grad Beč će investirati ukupno 4 miliona evra u kupovinu svesaka, olovka, geometrijskog pribora, gumica i šestara, a učitelji mogu sami odlučiti što je od toga najpotrebnije u njihovim razredima. Nabavka materijala odvija se preko bečkog magistrata za školstvo (MA 56) ili to po dogovoru obavljaju sami učitelji i predstavnici roditelja.

Gradska pomoć prilikom nabavke školskih materijala roditeljima osnovaca donosi „olakšanje“, kao i srednjoškolacima i roditeljima učenika politehničkih škola.

Početak školske godine može biti veliki izdatak za roditelje ukoliko ne obrate pažnju na celokupnu ponudu i cene. Iako se to, možda, na prvi pogled ne uočava, razlike u ceni za olovke i ostalu opremu se veoma razlikuju. U zavisnosti od proizvoda i marke, roditelji mogu uštedeti i do 251 posto za isti proizvod, pokazuje AK monitor cena.

Novi projekat pod nazivom „Respekt: Zajedno jači“

Nedavno je predstavljen novi projekat Grada Beča pod nazivom „Respekt: Zajedno jači“ („Respekt : Gemeinsam Stärker“) čiji je cilj da se u školama među nastavnicima, učenicima i roditeljima stvori atmosfera za veći stepen uzajamnog poštovanja. Time bi ove grupe trebalo u svakodnevnom životu da se lakše suprotstave izazovima kao što su omalovažavanje na osnovu pola, porekla, seksualne orijentacije, vere i pogleda na svet, zatim predrasude, napetosti i konflikti u učionici, iskustva sa diskriminacijom ili mržnjom u društvenim mrežama. Više o projetku u našem predhodnom tekstu Škole u Beču: Novi projekat pod nazivom „Respekt: Zajedno jači“.

Besplatna BIO užina

Bečke škole su 2015. godine uvele i program besplatne BIO užine, “Frucht macht Schule”, i jednom nedeljno dobijaju dostavu bio voća i povrća koje se deci svakodnevno deli za užinu, podseća Dijaspora.tv.

Cilj projekta je najmlađim Bečlijama što više približiti važnost zdrave hrane i to regionalnog porekla i pobuditi zadovoljstvo prilikom konzumiranja voća i povrća, i to u starosnoj dobi u kojoj se prehrambene navike još uvek mogu lako oblikovati.

Izvor Dijaspora.tv
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More