“Dorijan” bez milosti, najmanje pet osoba poginulo: “Nalazimo se u središtu istorijske tragedije” (FOTO, VIDEO)

(AP Photo/Gerald Herbert
132

Najmanje pet osoba je poginulo na ostrvima Abako na Bahamima u udaru uragana Dorijan, koji je trenutno lociran na oko 170 kilometara istočno od Vest Palm Biča na Floridi i sa udarima vetra od oko 205 kilometara na sat.

Uragan je na Bahamima ostavio brojne kuće poplavljene i nastavio da se kreće ka Istočnoj obali gde je evakuisano više od milion stanovnika, prenosi Rojters.

Dorijan, jedan od najsnažnijih uragana ikad zabeleženih, zadržao se na Bahamima oko 40 sati, saopštio je Nacionalni centar za uragane sa sedištem u Majamiju.

Stanovnici Floride upozoreni su da ne napuštaju skloništa, dok uragan ne prođe.

“Nalazimo se u središtu istorijske tragedije. Naša misija i fokus su sada na potrazi, pretraživanju i oporavku”, rekao je premijer Bahama Hubert Minis na konferenciji za novinare, a nakon što je saopštio da je najmanje pet osoba stradalo.

AP Photo/Tim Aylen

On je dodao i da je Obalska straža na terenu i da traži povređene.

Teško povređene osobe prebačene u bolnicu u okrugu Providens.

Curtis Compton/Atlanta Journal-Constitution via AP

Inače, u devet okruga na Floridi naređena je obavezna evakuacija, između ostalog i u Džeksonvilu i Palm Biču gde se nalazi rezidencija američkog predsednika Donalda Trampa.

Avioni i benzinske stanice su zatvorene, kao i popularni Diznilend.

Naučnici su upozorili da klimatske promene utiču na intenzitet uragana, jer zagrevanjem okeana i površine vode, oluje dobijaju više energije, što može da dovede do većih padavina i snažnijih vetrova.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More