Đukanović jedini javno rekao da je trebalo pozvati Srbiju i Rusiju na ceremoniju u Varšavi

Foto/Printscreen/You Tube
110

Crnogorski predsednik Milo Đukanović jedini je, među dvadeset svetskih državnika koji su prisustvovali ceremoniji obeležavanja Drugog svetskog rata, javno pomenuo da je Srbija i Rusija trebalo da budu u Varšavi, piše ruski Komersant, prenosi Portalanalitike.me.
“Đukanović je podsetio na ‘ogromnu ulogu koju je Sovjetski Savez odigrao u oslobađanju Evrope i u pobedi nad fašizmom’ i izrazio žaljenje što predstavnici Rusije nisu pozvani na obeležavanje”, prenosi Komersant radio.

Dodaje se da je Đukanović dotakao još jednu temu, “krajnje osetljivu za neke postsovjetske države” i veoma važnu sa tačke gledišta Kremlja: o rastu uticaja nacionalističkih snaga koje se trude da “promene istoriju”.

“Izjava Đukanovića je svojevrstan trenutak istine”, ocenjuje se u komentaru i dodaje da je crnogorski lider stavio do znanja Moskvi da je “spreman da okrene list i da se vrati tradicionalnim partnerskim odnosima dve zemlje”.

Kao drugo, dodaje autor komentara, “Kremlj je dobio očiglednu ilustraciju: članstvo te ili neke druge zemlje u NATO nikako ne znači da je ona automatski protivnica Rusije”.

“Naprotiv, što u NATO i EU bude više tradicionalno rusofilnih država, neopterećenih poljsko-pribaltičkim uvredama, kompleksima i fobijama, to je za nju bolje”, zaključuje autor.

U komentaru se dodaje da se sa tom idejom neće svi saglasiti u Moskvi, jer je deo elite navikao na na crno-belo vidjenje sveta, deljenje na neprijatelje i saveznike, ne pokušavajući da vidi nijanse i traga za kompromisima.

Podsetimo sa Zapadnog Balkana bez obzira na velike civilne žrtve i jak antifašistički pokret njihovih zemalja pozivnicu nisu dobili predsednici Srbije, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije i njih nije bilo među 250 gostiju iz 40 državnih delegacija.

Od predstavnika delegacija sa Zapadnog Balkana ceremoniji u Varšavi prisustvovali su predsednik Crne Gore Milo Đukanović, predsednik Albanije Iljir Meta i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

Druge zemlje Zapadnog Balkana nisu pozvane, jer su, kako su naveli organizatori, svi ostali pozvani kao predsednici članica EU ili NATO.

Izvor Portalanalitika.me
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More