Srbija: U nekoliko gradova udiše se prekomerno zagađen vazduh, a evo u kojim gradovima je najčistiji

Foto/Printscreen/You Tube
485

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović navodi da je vazduh prekomerno zagađen u više gradova Srbije. Najzagađeniji gradovi su – Beograd, Smederevo, Sremska Mitrovica, Kosjerić, Užice. Najčistiji vazduh udišu građani Valjeva, Kraljeva i Kragujevca.

Filip Radović je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo da građani Srbije osećaju konsekvence zagađenog vazduha, pre svega tokom zimskih meseci jer postoji veliki broj individualnih ložišta koja tokom zimskih meseci ispuštaju zagađajuće materije.

“Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije aero-zagađenje jeste jedno od najvećih izazova ako ne i najveći izazov za ljudsko zdravlje. Građani Srbije osećaju konsekvence zagađenog vazduha, pre svega tokom zimskih meseci. Ono što je u Srbiji najdominantnije su pre svega individualna ložišta kojih ima veliki broj i koja tokom zimskih meseci ispuštaju zagađajuće materije”, objašnjava Radović.

Prema izveštaju Agencija za zaštitu životne sredine najzagađeniji gradovi su – Beograd, Smederevo, Sremska Mitrovica, Kosjerić, Užice, a najčistiji vazduh udišu građani Valjeva, Kraljeva i Kragujevca.

“U zoni Srbija je, osim u gradovima Valjevo, Kraljevo i Kragujevac, vazduh bio 1. kategorije, što znači da je čist ili neznatno zagađen, kao i u zoni Vojvodina, osim u Subotici i Sremskoj Mitrovici, navodi se u izveštaju koji je zasnovan na relevantnim podacime državane i lokalnih mreža za monitoring kvaliteta vazduha”, navodi se u izveštaju.

Poručuje da u narednom periodu treba naći alternativu grejanju na ugalj, drva i da se ulaže u energetsku efikasnost.

Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More