Živite u Beču a želite sopstvenu baštu za gajenje povrća? Iznajmite parcelu od grada!

Foto/Unsplash/Maarten van den Heuvel
91

Bašta je idealna zdrava zanimacija koju Bečlije vole, a projekat Grada Beča pruža mogućnost da iznajmljivanja parcele, na kojoj se može gajiti povrće, piše Dijaspora.tv.

Grad Beč daje mogućnost da stanovnici austrijske prestonice imaju sopstvenu malu oazu za uzgajanje voća, povrća i bilja.

Bečko šumarsko-poljoprivredno preduzeće (MA 49) svake godine iznajmuje parcele u 22. bečkom okrugu,veličine od 40 ili 80 kvadratnih metara.

Naime, službenici ovog magistrata sade brojne vrste povrća, a iznajmljuju parcele, odnosno hobi vrtlari preuzimaju odgovornost za svoju parcelu i gaje povrće od početka sezone u maju do kraja oktobra, prenosi Dijaspora.tv.

Pošto se bliži kraj sezone, ove bašte se vraćaju u vlasništvo MA 49 i spremaju se za sledeću, kada će ponovo biti iznajmljene zainteresovani vrtlarima.

Ukoliko želite da u narednoj 2020. godini imate svoju baštu, prijava počinje od 18. novembra 2019. godine.

Kontakt telefon nadležne službe je + 43 1 712 24 99 ili mejl lb@ma49.wien.gv.at (MA 49 – Forstamt und Landwirtschaftsbetrieb, Vordere Zollamtsstraße 11, 1030 Wien)

Troškovi za iznajmivanje takozvane “eko parcele” (Ökoparzelle) iznose 85 evra za parcelu veličine od 40 kvadratnih metara, a 170 evra parcelu veličine od 80 m2.

U cenu je uključeno priprema, sađenje i pospremanje bašte od strane MA 49, zalivanje dva puta u toku nedelje i spremljeni tank sa vodom radi dodatnog zalivanja povrća, koje treba da obavi osoba koja iznajmuje parcelu.

Sve bašte se nalaze na arealu Bio-Zentrum Lobau (Esslinger Hauptstraße 134, 1220 Wien).

Osim toga, Bečlije, koji žele, mogu da se bave baštovanstvom na javnim površinama u gradu, u posebnim mobilne lejama, da zasade i gaje svoje biljke, a gde je to moguće, potrebno je da se informišu u opštini u kojoj stanuju. Najbolje je birati mesta za baštovanstvo u blizini mesta stanovanja, kako bi leti zalivanje bilo olakšano.

 

Izvor Dijaspora.tv
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More