Kajli Skat sa Poslaničkom grupom prijateljstva: Amerika je spremna da sarađuje sa Srbijom i vidi je kao lidera u regionu

Foto/Printscreen/You Tube
97

BEOGRAD – Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa SAD na čelu sa predsednikom Draganom Šormazom razgovarali su danas sa ambasadorom SAD Kajlom Skatom o jačanju saradnje i potencijalnim američkim investicijama.

Šormaz je upoznao ambasadora sa predstojećim planiranim aktivnostima Poslaničke grupe prijatelstva sa SAD, a Skat je naveo da je njegova zemlja spremna da sarađuje sa Srbijom i da je vidi kao lidera u regionu i podržava na njenom evropskom putu.

Ambasador se osvrnuo na istoriju koja nas povezuje, podsetio da je Srbija pogodan partner za američke investicije, te da američke investicije u Srbiju iznose oko četiri milijarde dolara a da je više od 20.000 uglavnom visoko kvalifikovanih radnika dobilo posao u američkim firmama.

Naveo je da su SAD u protekle dve decenije dale više od milijarde dolara ekonomske pomoći, te pohvalio ekonomske reforme u Srbiji.

Ambasador je istakao da su Srbi ponosan narod i da vole svoju zemlju i dodao da visoko vrednuje pomoć koju je Srbija pružila u rešavanju migrantske krize.

Ambasador je poručio da je neophodno da mediji kvalitetnije prezentuju vesti koji se tiču odnosa SAD i Srbije, jer, kako je rekao, javnost treba da bude upoznata sa načinom na koji dve zemlje međusobno sarađuju, o čemu dodatno govori i činjenica da su američka ulaganja u Srbiju sve veća.

Šormaz je takođe govorio o tome da su Srbija i Amerika kroz istoriju mnogo puta bile saveznici.

Dodao je da ovde ima puno obrazovanih ljudi, te da je Srbija četvrta u Evropi, a deseta u svetu po broju digitalnih radnika i da je više nego otvorena za investicije koje bi donele i nova radna mesta.

Složio se da slika SAD u javnom mnjenju u Srbiji mora da se popravi, jer, kako je naveo, građani nisu svesni činjenice da Srbija ima dobru saradnju sa Amerikom, koja se može još produbiti i ojačati.

Američki ambasador je pomenuo i da se njegov mandat bliži kraju i zahvalio je na bezgraničnom gostoprimstvu i prijateljstvu koje je poklonjeno njemu, njegovoj porodici i čitavom kolektivu američke ambasade.

U razgovoru su učestvovali narodni poslanici Milimir Vujadinović, Branimir Rančić, Miroslav Aleksić, Zoran Dragišić, Nataša Vučković i Dušica Stojković.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More