“Želim da ga zagrlim pre nego što ode za Austriju”: Dramatično svedočenje desetara koji je spasao dečaka nakon udesa kod Subotice

prtscreen You Tube
165

“Na auto-putu, nedaleko od Starog Žednika, ugledao sam kako iza šlepera stoji kolona od dvadesetak vozila austrijskih registarskih oznaka. Usporio sam, uključio rotaciona svetla da vozačima iza mene signaliziram da uspore. Tek tada sam ugledao i strašan prizor – “audi” koji se zakucao pod prikolicu kamiona. Istrčao sam iz saniteta da pomognem, ali za trojicu muškaraca, nažalost, nije bilo spasa. Četvrti putnik, sedmogodišnji dečak, preživeo je, ali sam se uplašio da ima unutrašnje krvarenje. Odlučio sam da ga odmah prevezem u subotičku bolnicu”.

Ovako desetar Uroš Ždero (34), vozač Odeljenja za zdravstvenu zaštitu 17. mehanizovanog bataljona Prve brigade Kopnene vojske u Bačkoj Topoli, svedoči o strašnom udesu koji se u ponedeljak oko 6.30 dogodio na auto-putu između Bačke Topole i Starog Žednika. Dečaka su, kako kaže, njegovi sunarodnici već izvukli iz smrskanog vozila, ali on nije izgledao dobro, pišu Novosti.

“Bio je kontuzovan i za par minuta nekoliko puta se budio i odmah ponovo onesvešćivao – nastavlja Ždero. – Shvatio sam da mora što pre u bolnicu. Pokušao sam na engleskom da objasnim da hoću odmah da ga prebacim u Suboticu na preglede, ali me niko od prisutnih nije razumeo. Govorili su nemački i turski. Srećom, jedan od njih je znao srpski, pa sam mu objasnio da je mališanu neophodan lekarski pregled”.

Dečaka su, potom, prebacili u sanitet Vojske Srbije, a sa njima je put Subotice krenuo i pedesetogodišnji muškarac kao pratnja.

“Vozio sam brzinom na granici dozvoljene – priča Ždero. – Dečačić se u jednom trenutku probudio i počeo da plače. A meni su minuti vožnje do Subotice izgledali kao sati. Strahovao sam samo da nema neko unutrašnje krvarenje, jer je bilo jasno da je udarac “audija” u šleper bio strahovit. Laknulo mi je kada su ga preuzeli lekari i medicinsko osoblje Opšte bolnice u Subotici. Nekako sam znao da je od tog trenutka u sigurnim rukama.

Da je mališan već bio u sigurnim rukama kad je on rešio da mu pomogne, o tome Ždero i ne razmišlja:

“Najvažnije je da je dečak sada dobro. Nije životno ugrožen i verujem da će vrlo brzo izaći iz bolnice”.

Koliko čoveštva i ljudskosti ima u njemu, Ždero je pokazao u ponedeljak posle podne kada je, posle završenih svih obaveza, ponovo otišao da poseti dečaka.

“Želeo sam da mi lekari potvrde da je dobro, što su oni i učinili. Voleo bih da znam kako mu je ime, ali nadam se da ću imati prilike da ga vidim i zagrlim pre nego što ode za Austriju”.

Pre mene, na mesto događaja stigao je i jedan naš policajac – priča Ždero. – On je sa kolegom išao iz suprotnog smera, ali je izašao iz vozila i prešao na mesto nesreće, dok je njegov kolega otišao do prvog isključenja kako bi kolima mogao da priđe do unesrećenih. Policajac je, međutim, morao da reguliše saobraćaj, jer u takvim situacijama na auto-putu može da nastane pravi haos, i ne daj bože, lančani sudar.

U Srbiji poginuo osnivač partije “Zajedno za Beč”

Izvor Novosti
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More