Švajcarski list se okomio na Kolindu

91

ZAGREB – Švajcarski list Tages-ancajger ocenjuje da državni vrh Hrvatske “umanjuje premlaćivanje i progon srpske manjine”, a predsednica Kolinda Grabar Kitarović, “umiljavajući se nacionalistima pred izbore, dovodi do raskola u hrvatskom narodu”, prenosi hrvatski protal Index.hr.

U velikom članku o situaciji u Hrvatskoj, listi piše da se u “ovoj članici EU sve više događaju napadi na Srbe”, a citira i bivšeg premijera i sadašnjeg predsedničkog kandidata Zorana Milanovića koji je u kontekstu nedavnih napada na Srbe spomenuo reč “terorizam” i upozorio na “kulturu nasilja” u hrvatskom društvu.

Tages-ancajger navodi nekoliko slučajeva napada na građane Hrvatske srpske nacionalnosti, poput demoliranja kafića i premlaćivanja gostiju koji su gledali fudbalsku utakmicu, kamenovanja kuća povratnika i napada na vlasnika kafića koji je odbio da pusti pesme Marka Perkovića Tompsona, za koga kaže da “važi za barda mržnje” i koji “u svojim pesmama širi desničarske stavove”.

List podseća na to da je Tompson imao problema sa švajcarskim vlastima kada je pokušao da nastupi u toj zemlji i da mu je 2009. čak zabrannjen ulazak u zemlju.

Naročito problematičnim list smatra ćutnju predsednice Kolinde Grabar Kitarović, koja je, kako se podseća, upitana o napadima na Srbe, “za državnu televiziju HRT izjavila da njen posao nije da komentariše dnevnu politiku i da ne želi da povećava podele u društvu”.

“Kolinda želi da ponovo bude izabrana na funkciju predsednice i “zato se umiljava nacionalistima, što zapravo i dovodi do raskola u hrvatskom narodu”, ističe Tages-ancajger.

“Ijaooooo, Kolinda tri puta po srpski!” VIDEO

List ukazuje na to da je Grabar Kitarovićeva tokom obeležavanja godišnjice “Oluje” izjavila da je te 1995. i sama htela da uzme pušku u ruke i krene u rat.

Navodi se da se u Hrvatskoj javnosti često može čuti ustaški pozdrav “Za dom spremni” i da se prikazuju filmovi koji umanjuju broj žrtava i zločinački karakter ustaškog logora Jasenovac, kao i cele NDH u Drugom svetskom ratu.

“Kada je pak predstavnik srpske manjine Milorad Pupovac stanje u Hrvatskoj uporedio s onim u NDH, premijer Andrej Plenković je to ocenio kao neprimereno i osudio, dok je predsednica Grabar Kitarović još oštrije napala Pupovca”, prenosi Tages-ancajger.

List ističe da “rašireni nacionalizam izaziva strah kod mnogih Srba” i navodi još primera napada na Srbe, poput potere za vaterpolistima iz Srbije na splitskoj Rivi.

“Sramotnu ulogu u svemu igra i Katolička crkva. Ona propagira revanšizam, njeni sveštenici održavaju mise u čast ustaških zločinaca, a profašističke knjige se često predstavljaju u crkvenim prostorima”, piše švajcarski list.

Kolinda Grabar Kitarović: Hrvatski narod je najviše doprineo antifašističkoj borbi

Tages-ancajger konstatuje da je “s obzirom na talas nasilja šokantno ćutanje visokopozicioniranih političara Evropske unije” i navodi kao smešnu izjavu buduće predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen koja je Hrvatsku opisala kao “uzor drugim zemljama”.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More