Srpski berači preplavili evropske njive, a kako i ne bi kad je dnevnica i do 120 evra

Foto: pixabay
161

U Srbiji se po njivama traži sezonski radnik više, a dodatan problem je što ih sve više fali i na zapadu gde mogu dnevno da zarade i od 80 do 120 evra.

Manjak radnika bio je vidljiv u svakom poslu na poljima ove godine, a sudeći po trenutnim oglasima na banderama, berača jabuka i grožđa takođe nigde nema.

Ne pomažu ni sve veće dnevnice, koje idu i do 4.000 dinara, dok manje dnevne zarade od 2.000 dinara nema. Ipak, dobar deo sezonaca već je celo leto na bogatom Zapadu, najčešće u Francuskoj, Nemačkoj i Italiji, gde mogu da zarade i pet puta više nego kod kuće.

Vlado Ćirilović provodi već dve sezone kao berač voća na jugu Francuske, za sat vremena uspe da zaradi 10 evra, mesečno više od 2.000.

– Zaradio bih i više, ali oni poštuju zakone, prekovremeni rad se plaća dodatno pa ga i nema puno. Ali sa druge strane ne otpadam od posla, obično radim pet dana u nedelji. Zemlja je prelepa kao i klima, pa imam priliku da malo putujem. Smeštaj je uvek plaćen, hrana nekad ne, ali postoje i prodavnice sa povoljnim cenama. Sada beremo grožđe, meni najgori deo godine, jer sam stalno pognut, a uskoro krećemo u berbu kivija – kaže Ćirilović.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More