Oficir za vezu Vlade Srbije ne može u srpske enklave južno od Ibra

FOTO: Printscreen/YouTube/RTV PULS
453

BEOGRAD – Oficiru za vezu Vlade Srbije pri Misiji EU u Prištini Dejanu Pavićeviću danas je uskraćena policijska pratnja i usmeno saopšteno da nije bezbedno da putuje južno od Ibra, što je shvatio kao indirektnu pretnju i odložio inače propisno najavljenu posetu srpskim enklavama u tom delu Kosova.

„Time mu je faktički uskraćeno pravo na obavljanje profesionalnih dužnosti, što mu je garantovano sporazumom o slobodnom kretanju zvaničnika“, saopštila je danas Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Priština je, ocenjuje se u saopštenju, na ovaj način prekršila još jedan od sporazuma iz Brisela, čime je samo dodatno potvrdila da želi da se kreće u pravcu eskalacije i destabilizacije“.

Ovu indirektnu zabranu posete Dejanu Pavićeviću Kancelarija za KiM posmatra i u kontekstu najava prištinskih medija da će velikom broju političkih i javnih ličnosti iz Srbije biti onemogućen dolazak na Kosovo i Metohiju“.

„Pozivamo još jednom sve zainteresovane međunarodne aktere i Evropsku uniju, kao garanta sprovođenja briselskih dogovora, da preduzmu hitne mere kako bi se situacija vratila na početnu poziciju koja je prethodila uvođenju anticivilizacijskih trgovinskih barijera Prištine“, navodi se u saopštenju.

Izvor Infobrif/Kancelarija za KiM
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More