Novi tovari droge kod Los Anđelesa i opet Srbi umešani

Foto: MUP
220

U SAD i Kanadi u četvrtak veče uhapšeno 13 osoba, među kojima su Zlatko M. i Bojan T. Zaplenjeno skoro pola tone kokaina i oduzeto 811.000 kanadskih dolara.

POSLE hapšenja kod Azorskih ostrva i zaplene 800 kilograma kokaina, sakrivenih u jedrilici registrovanoj u SAD, je kod Los Anđelesa usledila nova policijska akcija u kojoj je “palo” još Srba. Pronađeno je i oduzeto oko pola tone kokaina, a među osumnjičenima su, pored srpskih državljana, Meksikanci, Sudanci, Kanađani i Kinezi, pišu Novosti.

Zaplena 800 kilograma kokaina u sred Atlanskog okeana, među uhapšenima i srpski državljani

Ispituje se da li je reč o istom tovaru koji je prošlog meseca krenuo iz Meksika ka Evropi, a zaplenjen je po dojavi srpske policije 2. septembra u Atlantskom okeanu. Kokain je, prema prvim operativnim podacima, nabavljen od istog kartela. Jedan krak je išao ka Evropi, drugi ka Severnoj Americi, dok je treći tovar trebalo da završi u Australiji.

Direktor policije o zapleni 800 kilograma kokaina: Ovo hapšenje je 90 odsto zasluga srpskog Tužilaštva i policije

Novo hapšenje usledilo je samo nekoliko dana pošto su se iza rešetaka našli Vladislav Funštajn i još četvorica muškaraca. Funštajna, iz Erdevika, i njegove saučesnike sa jedrilice (Meksikanac i Rus) uhapsili su Španci, dok su u Srbiji lisice na ruke stavljene ocu i sinu, Mirku i Draganu Đankoviću iz Šida.

Srpske kriminalce, kao i članove više organizovanih kriminalnih grupa među kojima ima kineskih, kanadskih, meksičkih i sudanskih državljana, uhapsila je Američka agencija za borbu protiv droge (DEA) i kod njih pronašla 426 kilograma kokaina, 45 kilograma metamfetamina, 45 kilograma sintetičke droge MDMA i gotovo 10 kilograma heroina!

Uhapšeno je 30 ljudi koji se sumnjiče da su drogu nabavljali u Meksiku i da su je zatim distribuirali u Južnu Kaliforniju, a potom u Kanadu, saopštile su američke federalne vlasti.

Oni su koristili svoje veze sa meksičkim kartelima, pa su osmislili plan kako da posao u vezi s drogom prošire i osvoje američko tržište, a akcenat je stavljen na Los Anđeles. Tužioci tvrde da su bili članovi međunarodnih kriminalnih organizacija koji su zajedno radili na švercu ogromne količine heroina i kokaina iz Meksika do Kanade preko Južne Kalifornije, uključujući gradove Kompton, Ventura, Kosta Mesa i Redlans, gde su deo kokaina ili heroina menjali za velike količine ekstazija.

Trojica optuženih uhapšeni su u četvrtak u oblasti Los Anđelesa, a 10 je privedeno u Sijetlu i Vankuveru.
– Srbi su bili zaduženi da naprave plan i ostvare kontakte sa meksičkim kartelima od kojih su kupili drogu, dok su kineski, kanadski i meksički kriminalci bili zaduženi za transport, a Sudanci za distribuciju i obezbeđenje tovara. U trenutku hapšenja, osim velike količine narkotika, kod osumnjičenih je pronađeno oko 811.000 kanadskih dolara – naveli su u američkom tužilaštvu.

Drugi put su, navode tužioci, drogu prokrijumčarili u Kanadu. Potom su je neki optuženi iz Južne Kalifornije prebacili u Australiju. Optuženi su navodno koristili modifikovane mobilne sa šiframa vojne klase da bi sakrili svoju komunikaciju. Federalni tužioci su saopštili da te telefone uglavnom proizvode kanadske kompanije, koje uklanjaju veći deo njihovih funkcija, ostavljajući samo šifrovani sistem elektronske pošte.

Državni tužilac pohvalio je rad federalnih službi, pogotovo što je zaplenjena velika količina narkotika i razbijena grupa za koju niko nije znao.

– Grupa je radila u tajnosti, a sumnja se da joj je cilj bio da preuzme američko tržište. Oni su uspeli da otvore novi kanal kojim su drogu iz Meksika prebacivali u Ameriku. Zanimljivo je što bi deo droge odlazio iz Kalifornije u Kanadu, a deo u Australiju. To znači da se ta grupa povezala sa lokalnim narko-dilerima, kojima su im isporučivali robu. Cilj im je bio da preuzmu veliko tržište i mobilišu ljude koji nisu iz kriminogenih sredina kako ne bi upadali u oči. Takođe, glavni akteri su, kako se sumnja, srpski kriminalci, koji su uspeli da povežu međunarodne kriminalne grupe i koji su koristili svoje veze sa meksičkim kartelima -naveli su u američkom tužilaštvu.

Izvor Novosti
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More