Oko 500 državljana Srbije penziju prima više od 50 godina, a najstarija penzionerka ima 110 godina!

Ako se pogleda struktura penzionera u junu ove godine u odnosu na pet godina ranije, starosni penzioneri čine 63.5 odsto od ukupno 1.7 miliona najstarijih u Srbiji.

Foto: Pixabay.com
110

Najstarija penzionerka u Srbiji rođena je 1909. godine. Punih 68 godina penziju redovno prima i jedan invalidski penzioner iz Kruševca, piše Politika.

Statistika Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje pokazuje da je, uzimajući u obzir sve kategorije penzionera, prosečan penzioner koji je otišao u starosnu penziju radio 31.5 godina. Muškarci u proseku imaju 34 godine staža, žene 29. Kada je reč o invalidskim penzijama, prosek godina staža je 24, odnosno 26 u slučaju muškaraca i 22 kad je reč o nežnijem polu.

Starosni penzioneri u proseku imaju 71 godinu, invalidski 67.5. Starosna penzija se u proseku prima 18 godina i to tako što je kraće “troše” muškarci – 17 godina, a duže žene – 20 godina.

Invalidska penzija se takođe u proseku prima dve decenije, i to tako što je 19 godina dobijaju muškarci i 22 žene.

Izvor Politika/Bliconline
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More