Dokaz da nikad nije kasno! Naučio da čita i piše u devedesetoj godini!

Uputio je i poruku mladima, kazavši kako svako treba da se školuje, jer se, prema njegovim rečima, na taj način postaje čovek i upoznaje svet.

FOTO: Pixabay.com/Free-Photos
133

Ahmet Saglam iz mesta Golcuk, nadomak zapadnog turskog grada Kocaelija, zakoračio je u desetu deceniju života.

Kao dete nije imao priliku i mogućnost da upiše osnovnu školu, zbog čega nikada nije naučio da čita i piše.

Ipak, njegova želja za tim nikada nije prestala, pa je tako u dubokoj starosti, u svojoj 90. godini naučio da čita i piše.

U Turskoj je pod pokroviteljstvom predsetnika te zemlje Redžepa Tajipa Erdogana i njegove supruge Emine Erdogan pokrenuta kampanja učenja čitanja i pisanja za one koji to nisu imali priliku da urade u regularnom roku.

Tako je i Ahmet Saglam odlučio da krene na kurs čitanja i pisanja u lokalnom obrazovnom centru, javlja Anadolija.

Saglam, otac petoro dece i deda 14 unučadi, s obzirom na pozne godine i zdravstvene probleme, nije bio u prilici da pohađa kurs u centru, zbog čega je učitelj dolazi njegovoj kući i davao mu časove čitanja i pisanja. Nakon završenog obrazovnog procesa, Saglam je u 90. godini dobio dokument koji potvrđuje da zna da čita i piše.

Saglam je svoj radni vek proveo baveći se poljoprivredom. Rođen je u crnomorskom gradu Rizeu, a u razgovoru s novinarom Anadolije  ističe kako u mestu gde je rođen čak nije ni bilo škole.

“Voleo bih da sam kao mlad naučio da čitam i pišem, ali moja porodica je bila siromašna. Nisu bili u mogućnosti da me školuju. Trudio sam se da moja deca završe škole. Danas mogu da kažem da je veoma lepo znati da čitaš i pišeš”, istakao je Saglam.

Uputio je i poruku mladima, kazavši kako svako treba da se školuje, jer se, prema njegovim rečima, na taj način postaje čovek i upoznaje svet.

“Čovek mora čitati i učiti, jer na taj način sebe može da zaštiti. Onaj koji to ne radi, teško se može zaštiti. Čitati i pisati je veoma lepo. Žao mi je što nisam imao priliku ranije da naučim, pa i da studiram. Voleo bih da sam postao doktor ili inženjer. Mladi neka uče, to je veoma važno”, poručio je Saglam.

Izvor N1
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More