SPC obeležava veliki jubilej u hramu Svetih apostola Petra i Pavla! (VIDEO)

Počela obeležavanje hiljadu godina od prvog pisanog pominjanja te eparhije i osam vekova od samostalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Foto:printscreen/Youtube
147

Eparhija Raško-prizrenska u drevnom hramu Svetih apostola Petra i Pavla počela je obeležavanje hiljadu godina od prvog pisanog pominjanja te eparhije i osam vekova od samostalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je, govoreći na bdenju, nazvao hram Svetih apostola Petra i Pavla majkom crkvom svih srpskih crkava, poručujući “da nije bilo Petrove crkve, ne bi bilo ni Studenice, ni Žiče ni Pećke patrijaršije, ni ostalih naših hramoma”.

Vladika raško-prizrenski Teodosije je podsetio da je ovo jubilarna, posebna godina za Srpsku pravoslavnu crkvu i srpski narod, navodeći da će se glava proslava dogoditi početkom oktobra u manastiru Žiča i u Patrijaršiji u Beogradu.

Događaju su prisustvovali gosti iz raznih krajeva Srbije, arhijereji iz eparhije SPC, vladika žički Justin, episkop Joakim iz Ohridske arhiepiskopije, kao i episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More