Pronađen skelet nepoznate vrste dinosaurusa: Bio je težak skoro 5 tona, dugačak 8 metara i jeo je biljke

Foto/Unsplash/ Fausto García
127

Najveći kostur dinosaurusa ikada pronađen u Japanu, otkriven je u gradu Mukava, navode naučnici sa univerziteta Hokaido. Prethodno je deo repa dinosaurusa nađen zajedničkim iskopavanjem koje su 2013. godine organizovali muzej Hobecu i Hokaido univerzitetski muzej.

Naknadnim iskopavanjima otkriven je gotovo celokupan skelet dinosaurusa, stoji u istraživanju koje je objavljeno u “Sajentifik riportsu”. Radi se o novootkrivenoj vrsti biljojeda, objavio je pomenuti japanski univerzitet u saopštenju za medije.

Naučnici su dinosaurusa nazvali “Kamuysaurus japonicus”. Ime predstavlja kombinaciju japanske reči “kamui” što znači ishrana, termina “saurus” što na latinskom znači gmizavac i reči “japonicus” što je asocijacija za Japan.

Grupa istraživača koju je vodio Jošicugu Kobajaši iz Hokaido univerzitetskog muzeja izvršila je analizu koštanu srži, na osnovu čega su zaključili da se radi o odraslom primerku dugačkom 8 metara i teškom između 4 ili 5 tona.

Izvor Blic,CNN
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More