U ovoj evropskoj zemlji više od 90 odsto firmi zaposlenima daje fleksibilno radno vreme

Foto/Unsplash/Alex Kotliarskyi
121

Kako bi povećali efikasnost i podstakli kreativnost zaposlenih, sve više menadžera, posebno u području informacijske tehnologije i komunikacija, omogućuje fleksibilno radno vreme i nude rad van kancelarije.

Najdalje u tome otišla je Finska u kojoj se, za razliku od mnogih zemalja, fleksibilno radno vreme doživljava kao pravo, a ne kao povlastica radnika.

Istraživanje globalne firme Grant Tornton sprovedeno među 39 zemalja pokazuje da 92 posto firmi u toj zemlji zaposlenima nudi fleksibilno radno vreme, a na drugom mestu je Švedska sa 85 posto firmi. S druge strane, najrigidniju radnu etiku ima Japan sa 18 odsto i Grčka u kojoj samo 26 procenata kompanija ima fleksibilno radno vreme.

Od 2011. godine, kad su postali poznati ti podaci, intenzivirane su i rasprave o koristima fleksibilnog radnog vremena širom sveta. Prema podacima koje navodi BBC, danas ga koriste mnoge velike globalne kompanije, kao što su Virgin, PwC i Dixons Carphone, a prilagodljiv radni ritam omogućuju i nacionalna radna zakonodavstva, od Finske do Australije i Velike Britanije.

Još 1996. godine Finska je uvela zakon koji većini zaposlenih omogućuju da na posao mogu doći tri sata ranije i otići tri sata kasnije, prenosi Jutarnji list.

Ta mala zemlja s oko 5,5 miliona stanovnika, poznata po svom IT sektoru, sada ide i korak dalje: od 2020. godine vecina stalno zaposlenih imace pravo odlučiti gde i kada će raditi najmanje pola radnog vremena. Zaposleni će i dalje morati raditi 40 sati nedeljno, ali pritom mogu raditi iz vikendice ili iz omiljenog kafića.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More