Sarajevo: Održana prva Parada ponosa u BiH (VIDEO)

209

U Sarajevu je održana prva parada ponosa u BiH pod sloganom “Ima izać”, a više od hiljadu učesnika nosilo je transparente i zastave.

Centralnim ulicama Sarajeva odjekivali su zvuci pištaljki i bubnjeva, a paradu, koju je obezbeđivalo više od 1.100 pripadnika bezbednosnih snaga, protekla je bez incidenata.

Na čelu kolone učesnici su nosili transparente, među kojima, “Otpor”, “Ja BiH slobodu”, “Više volim nego što se bojim”, “Žena, lezbejka, kraljica”, “Refugees welcome”.

Član organizacionog odbora Branko Ćulibrk istakao je kako je današnja borba ustvari borba za sve građane, a ne samo pripadnike LGBT zajednice.

“Mi LGBT osobe se svakodnevno borimo za našu ljubav, homofobi nas tuku, neke institucije stigmatišu, odvode na lecenje, ne daju isti pristup zdravstva, posebno transeksualnim osobama koje moraju proći potpunu tranziciju da bi mogle i dokumente promeniti. Naša dužnost je da govorimo javno za slobodu. Zahtevamo društvo bez nasilja i homofobije, legalizaciju istospolnih brakova, zdravstvo za trans osobe i promenu dokumenata. Osećamo veliku odgovornost da govorimo o svim potlačenim u društvu, Romima, radnicima, migrantima, svima koji su na margini i trpe višestruku diskriminaciju. Pozivamo na solidarnost i empatiju. Ovo je povorka za sve nas. Smrt fašizmu”, kazao je Ćulibrk.

Prema pisanju portala Klix.ba u koloni u Titovoj ulici u centru grada našli su se i penzioneri, invalidi i deca. Neki stanari zgrada pored kojih je prošla kolona mahali su učesnicima.

Uz skandiranja “Grad je naš” i “Ovo je ponos” učesnici kolone prošli su trasom dužine blizu dva kilometra, od Večne vatre putem Titove ulice do Trga BiH.

Šetnja je krenula u 12 sati, a parada je završena oko 14.00 sati na Trgu Bosne i Hercegovine.

Velike sigurnosne mere su bile prisutne duž cele rute kretanja, povorku su štitile i antisnajperske snage raspoređene na krovove zgrada.

Američki ambasador u BiH Erik Nelson prošetao je takođe danas ulicama Sarajeva sa učesnicima prve Bh. povorke ponosa.

Nelson je uz veliki broj pripadnika svog osiguranja šetao od Večne vatre do Parlamenta BiH.

“Ambasada SAD-a izražava podršku prvoj Povorci ponosa u BiH. Cilj povorke ponosa su jednaka ljudska prava za sve. Moj partner i ja cenimo dobrodošlicu i poštovanje koju su nam ukazali ovđe. Učestvovaću u Povorci ponosa da bih dao podršku svim pripadnicima LGBT zajednice i njihovim porodicama”, poručio je Nelson nekoliko dana uoči povorke.

U međuvremenu se oglasio i evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han povodom današnje Prve bh. povorke ponosa, prenosi regionalna tv N1.

“Pozdravljam održavanje prve Povorke ponosa u Sarajevu i želim organizatorima i učesnicima miran događaj. Ovo je važan korak u zaštiti osnovnih prava svih građana BiH, uključujući LGBT osobe koje imaju pravo na slobodan život bez diskriminacije, nasilja i pretnji i da uživaju punu socijalnu inkluziju”, napisao je Han na Tviteru.

Na skupu protivnika gej parade održanom ranije danas u Sarajevu uzvikivano je “Alahu ekber” i napadnut je novinar N1 televizije.

Između 200 i 300 učesnika kontraskupa nosilo je transparente sa uvredljivim porukama, a jedan od njih napao je izveštača televizije N1, navodeći da je nezadovoljan izveštavanjem o ovom događaju, preneo je Blic.

Ova televizija javila je da je policija intervenisala i da je njihov novinar prošao bez posledica.

Pred početak parade u parku na Ciglanama u Sarajevu je održan kontraskup protivnika održavanja te manifestacije.

Neki od natpisa na njihovim transparentima glasili su: “Još će me biti sramota da kažem da sam muškarac i da imam ženu”, “Licemerni Gadovi Bolesnih Težnji”, “Budi gej, ali ne nameći meni da je ok”.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More