Gadljivi na kartice? Pripadnici pojedinih profesija više vole gotovinu! Evo i kojih

Narodna banka Srbije (NBS) nema podatke koliko se kod nas koriste kartice, a koliko keš

Foto: Pixabay,com
65

Upotreba kartica je sve veća, ali i dalje veliki broj robe, a prevashodno usluga, ne može da se plati na taj način.

Frizeri i kozmetičari često ne primaju “plastični novac”, kao ni majstori za popravke i radove u kući. Razlog je jednostavan – mnoga preduzeća ne vole kartice jer im se ne isplate troškovi koji idu na teret prihvatioca kartice. Kada je provizija značajno veća iznosi troškova, koji idu na račun primaoca kartice, prevaljuju se na onog koji plaća.

Narodna banka Srbije (NBS) nema podatke koliko se kod nas koriste kartice, a koliko gotovina.

“NBS po prirodi posla koji obavlja ne može da raspolaže podacima o korišćenju gotovine u trgovinskim radnjama, odnosno u prometu robe i usluga, s obzirom na to da te transakcije ne spadaju u pružanje platnih usluga od strane banaka i drugih pružalaca platnih usluga za razliku od kartičnih plaćanja i plaćanja čekom u trgovinama”, kažu iz NBS.

Kartice se najviše koriste za kupovinu hrane, mešovite robe, lekova, odeće i slične robe u supermarketima, prodavnicama mešovite robe, specijalizovanim apotekama, benzinskim pumpama i restoranima.

U junu 2018. donet je Zakon o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica. Cilj zakona je smanjenje troškova prihvatanja platnih kartica i povećanje broja prodajnih mesta na kojima je moguće platiti karticom, i to posredstvom snižavanja, odnosno ograničavanja međubankarskih naknada na nivo od 0,2 odsto od iznosa transakcija za debitne kartice i 0,3 odsto od iznosa transakcije za kreditne kartice.

Uvođenjem ovog zakona stvoreni su preduslovi za snižavanje trgovačkih provizija, čime prihvatanje kartica postaje znatno povoljnije, posebno za male trgovce, koji do sada nisu, usled visokih troškova, prihvatali platne kartice. Da li će upotreba kartica biti povećana nakon ovih olakšica, ostaje da se vidi.

Izvor Bliconline
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More