Stravično! Otkriveno meso koje izaziva tešku bolest

Crveno meso može biti itekako opasno po zdravlje

Foto: Pixabay.com
57

Naučnici sa Univerziteta u Nevadi identifikovali su gen kod određenih životinja – uključujući krave i neke vrste ribe – koji ih povezuje sa dobijanjem najtežih bolesti.

Kod riba koje imaju ovaj gen, on je pronađen u malim količinama u mesu, a u velikim u kavijaru koji se pravi do njihovih jajašaca.

Ovaj gen, nazvan CMAH, može da dovede do stvaranja određenih vrsta šećera u životinjama. Taj šećer potom aktivira upalne procese kada jedemo crveno meso.

Te upale potom povećavaju rizik za stvaranje tumora i kardiovaskularnih bolesti.

Ranija istraživanja povezivala su ovaj opasan šećer sa dobijanjem raka, ali najnoviji izveštaj objavljen u žurnalu Genomska biologija i evolucija, je prvi koji je identifikovao životinje sa CMAH genom koje takođe imaju ovaj šećer.

Istraživači se nadaju da će njihovo otkriće pomoći drugima da dodatano prošire njihove rezultate i otkriju koje još sve životinje sadrže ovaj opasan šećer. Ako se brinete za svoje zdravlje, najbolje bi bilo da pređete na piletinu i ćuretinu jer oni ne sadrže ove šećere.

Izvor Alo

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More