Prva inkluzivna džamija u Francuskoj

Foto: printscreen/facebook Ne u moje ime
63

Alžirac Ludovic-Mohamed Zahed je hodža i homoseksualac. Osnovao je 2012. prvu “inkluzivnu džamiju” u koju su, kako kaže, dobrodošli svi, pa i homoseksualci i transrodne osobe, u kojoj se zajedno mole muškarci i žene.

Zahed je odrastao u tradicionalnoj porodici i za oca kaže da je tipični “mačo” muškarac. U 17. godini shvatio je da ga privlače muškarci da bi u 21. napustio rodnu zemlju i otišao u Francusku. Deset godina nije razgovarao s porodicom, no došli su mu na venčanje. Ujak njegovoj porodici i danas prieti smrću.

Smatra da religija nije problem već predrasuda, diskriminacija i neznanje.

“Imate hommoseksualce, transrodne osobe koje su izrazito ženstvene i u fazi tranzicije. To nije protivprirodno, nisu oni krivi, to je deo prirode. Alah je taj koje ih je takve stvorio. Neki od nih se žele moliti, ali se ne usuđuju jer su izrazito ženstveni i lako se uoče i oni sebi kažu, s pravim ili ne, “ovo je džamija koja mi omogućuje da pitam samog sebe pitanja ko sam, odakle dolazim, je li traženje duhovnosti nešto što želim ili ne”, objašnjava Zahed.

Drugi imami ne gledaju pozitivno na Zaheda i njegovu zajednicu.

“To je nešto izvan muslimanske zajednice, što znači da Zahed neće biti član zajednice i njegova džamija neće biti posećena i ljudi neće dolaziti tamo i moliti se jer je osnovana na nečemu što religija osuđuje kao i same principe na kojima je izgrađena”, kaže imam velike džamije u Parizu Dalil Boubakeur.

Hodža "inkluzivne džamije" u Francuskoj

Alžirac Ludovic-Mohamed Zahed je hodža i homoseksualac. Osnovao je 2012. prvu “inkluzivnu džamiju” u koju su dobrodošli svi i koja je danas puna mladih. Zahed je odrastao u tradicionalnoj porodici i za oca kaže da je tipični “mačo” muškarac. U 17. godini shvatio je da ga privlače muškarci da bi u 21. napustio rodnu zemlju i otišao u Francusku. Deset godina nije razgovarao s porodicom, no došli su mu na vjenčanje. Ujak njegovoj porodici i danas prijeti smrću.

Gepostet von Ne u moje ime am Donnerstag, 5. September 2019

Izvor Naši u svetu, RSE
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More