Francuska agencija za razvoj otvara kancelariju u Beogradu

Foto/Tanjug/Dragan Kujundžić
624

U Beogradu će uskoro biti otvorena kancelarija francuske agencije za razvoj, najavili su danas ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i državni sekretar za poslove javne uprave Francuske Olivije Disopt, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.

Novinarima je ispred Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu rekao da mu je veliko zadovoljstvo što je posetio našu zemlju i ukazao na činjenicu da je on prvi predstavnik francuske vlade koji je došao u službenu posetu Srbiji, nakon posete francuskog predsednika Emanuela Makrona.

“Prema onome što sam danas čuo od svojih sagovornika, pre svega od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ta poseta je bila veoma uspešna i mislim da su postignuti željeni rezultati”, rekao je Disopt.

Francusko-srpsko prijateljstvo je, kaže, istorijsko i potrebno je da se razvija, produbljuje i konkretizuje, te podsetio da je između Srbije i Francuske potpisan veliki broj sporazuma iz domena politike i ekonomije.

Naveo je da je sa Ružićem razgovarao o reformi javne uprave koja je, kako je istakao, izuzetno važno poglavlje kada su pitanju evopske integracije.

“Ja sam ovde, kao predstavnik francuske vlade, da vam pružim podršku i pomoć. Želim da pohvalim Srbiju na hrabrim potezima koje je već preduzela u ovom domenu”, dodao je Disopt.

Ružić je istakao da je veoma značajno što će u Beogradu biti otvoreno regionalno sedište francuske razvojne agencije.

Podsetio je da naša Nacionalna akademija za javnu upravu ima potpisan sporazum sa Nacionalnom školom za administraciju iz Francuske.

“Potpisali smo administrativni sporazum između dva ministarstva koji u svom delokrugu deifniše polja na kojima ćemo sarađivati, a to su pre svega upravljanje ljudskim resurima, stručno usavršavanje i reforma administrativnih procedura. Ono što želimo da postignemo razmenom iskustava to je da dođemo do nivoa javne uprave gde ćemo imati moderne, profesionalne, ljubazne službenike koji će pre svega biti fokusirani na građane Srbije jer država mora biti servis građana. Mi moramo biti tu zbog njih, a ne oni zbog nas”, istakao je Ružić.

Sa Disoptom je, kaže, razgovarao i o tome da Srbija dobije status posmatrača u Evropskoj mreži za javnu upravu.

“Mislim da ćemo i na tom polju ostvariti izuzetne pomake”, dodao je ministar.

Po tom pitanju, Disopt je rekao da Francuska želi da pomogne Srbiji da postane posmatrač u Evropskoj mreži javne uprave kako bi imala priliku da više saraduje sa zemljama EU u toj oblasti.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More