Premijerka posetila Srpski kulturni centar u Luksemburgu (FOTO)

Foto/Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević
424

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, tokom zvanične posete Luksemburgu, obišla je Srpski kulturni centar, mesto koje neguje srpsku kulturu i tradiciju i okuplja Srbe u toj zemlji.

U državi Luksemburg, prema nekim statistikama, živi oko 5.000 Srba, većina njih je visoko obrazovana, rade u finansijskom, IT, građevinskom sektoru i predstavljaju važan deo luksemburškog društva.

Brnabić je zahvalila gradu Luksemburgu na pomoći koju pruža Srpskom kulturnom centru, kao i Srbima koji se sami organizuju, uz malu pomoć ambasade.

Ona je istakla da Srbija radi na tome da se otvori još kulturnih centara širom Evrope i posebno zahvalila SKC što organizuju časove srpskog jezika za najmlađe.

Foto/Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Istakla je i da će razgovarati sa ministrom obrazovanja Mladenom Šarčevićem o tome na koji način Srbija može da pomogne centru.

“Ulaganje u kulturu i kulturnu diplomatiju ostaje prioritet vlade i veoma znači za naš narod”, poručila je Brnabić.

Premijerki je društvo tokom posete Sprskom kultrunom centru pravila i gradonačelnica Luksemburga Lidi Puafe, koja je navela da je ponosna što je Luksemburg postao demokratsko, otvoreno društvo koje poštuje različitosti i trudi se da svaki čovek, bez obzira na nacionalnost, da svoj maksimum i za sebe, svoju porodicu, ali i društvo u kojem živi.

“Teško je reći koliko ima Srba u Luksemburgu, jer većina ima dvojno državljanstvo, pa se ne vodimo u statistici. Ali taj broj je između četiri i pet hiljada, što je za zemlju koja ima ukupno 620.000 stanovnika, velika zajednica”, rekao je Tanjugu predsednik Srpskog kulturnog kluba Marko Katanić.

On je dodao da u Luksemburgu, prema nekim procenama, živi 15.000 do 20.000 ljudi sa prostora bivše Jugoslavije.

Katanić navodi da je škola srpskog jezika osnovna aktivnost centra, jer se trude da deca srpskih porodica ne zaborave, odnosno nauče jezik.

“Organizujemo razna druženja, imamo kulturne i sportske aktivnosti”, rekao je Katanić i dodao da se u SKC organizuju projekcije filmova, sportske utakmice…

Foto/Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Srpski kulturni centar svake godine učestvuje na festivalu imigracije u Luksemburgu, na kojem prodaju srpske proizvode, promovišu srpsku kulturu i istoriju, ali i turističke potencijale naše zemlje.

Kako kaže Katanić, centar često organizuje pomoć za Srbiju, pa su tako pomogli i nakon poplava 2014. godine.

Katanić kaže da članovi sami organizuju i finansiraju rad centra, a ističe i da im je opština Luksemburg besplatno dala prostorije na korišćenje.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More