Nema zime za Nemačku: Šolc tvrdi da će se u slučaju krize ekonomiji “ubrizgati” nekoliko milijardi evra

Foto/Pixabay
105

Nemačka se može suprotstaviti potencijalnoj ekonomskoj krizi kroz ubrizgavanje “više milijardi evra” u privredu, izjavio je nemački ministar finansija Olaf Šolc.

Time je, kako ocenjuje Rojters, Šolc nagovestio da je spreman za veliki paket podsticaja ako domaća ekonomija uđe u recesiju.

Zahvaljujući solidnom budžetskom planiranju i politici neuizimanja novog duga, zvanični Berlin je, prema rečima Šolca, postavio temelje za preduzimanje dodatnih akcija u slučaju udara krize.

“Zato što će tada biti vrlo važno za nas, kao najveću ekonomiju u srcu Evropske unije, da li smo u stanju da se suprotstavimo negativnom ekonomskom trendu”, izjavio je Šolc u raspravi o budžetu u donjem domu nemačkog parlamenta, Bundestagu.

“I sa mog gledišta, sa čvrstim finansijskim osnovama koje imamo danas, u stanju smo da se suprotstavimo ekonomskoj krizi sa više milijardi evra, ako zaista dođe do izbijanja jedne takve krize u Nemačkoj i Evropi”, rekao je Šolc.

Nemačka privreda je u drugom kvartalu uknjižila pad od 0,1 odsto u odnosu na prethodni kvartal i od tada su neki slabi ekonomski podaci podstakli zabrinutost da bi njena ekonomija mogla da “sklizne” u recesiju u periodu jul-septembar.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More