Domaći i strani umetnici ukrasili srpsku prestonicu muralima, Španac naslikao Juga (FOTO)

Foto: facebook/ Festival Rekonstrukcija
214

BEOGRAD – Festival umetnosti na ulici “Rekonstrukcija” predstavio je stvaralaštvo gotovo 40 umetnika i umetnica iz zemlje, regiona i inostranstva, koji stvaraju u različitim umetničkim disciplinama, sa osnovnom idejom da vrati umetnost u svakodnevni život ljudi, saopštili su organizatori.

Pored brojnih privremenih umetničkih postavki, učesnici festivala iza sebe su ostavili 7 murala na fasadama Dorćola, kao i 15 radova na zidu u dvorištu OŠ “Kralj Petar I”.

Sugrađani i sugrađanke koji žive u Knez Miletinoj 10, sada su bogatiji za impozantni mural mladog srpskog umetnika Wupera, dok se na fasadi zgrade prekoputa, broj 14, nalazi umetničko delo španske autorke Juliete XLF.

MOSK. OŠ "Kralj Petar I". Festival Rekonstrukcija 2019 II Ajmo napolje!

Gepostet von Festival Rekonstrukcija am Mittwoch, 11. September 2019

Sebas Velasco iz Španije ovekovečio je najpopularniji jugoslovenski auto “yugo” na fasadi u Senjanina Ive 8, a Sanja Stojković -Tifani Rubi iz Hrvatske oslikala je fasadu u Dobračinoj 68, dok žiteljima i žiteljkama zgrade u Mike Alasa 34 posle “Rekonstrukcije” ostaju čak tri murala: Tijane Tripković i Barbare Dimić, koje čine studio “Kriška”, Super Timora i jednog od dvojice pobednika konkursa za mlade muraliste – Bogdana Ðokića – Brve.

Zaslužio je i mural u centru Beograda, auto koga se seća cela Juga (FOTO)

U okviru festivala obeležen je i jubilej – 20 godina od prvog kolektivnog zidnog slikanja, koje se odigralo u OŠ Kralj Petar I”.

Gepostet von Žarko Dudić am Samstag, 7. September 2019

Tim povodom, na istom mestu nastalo je 15 novih radova na kojima je radilo dvadesetak umetnika i umetničkih kolektiva iz zemlje, regiona i inostranstva: Nikola Radojčić – Braća Burazeri i Sub Zero, Petar Popović – Piros, Akira, Weedzor, Mosk, Xymo-Rule, Branko Tešević – Rage, Star, Sensi, Japon, Skirl, Das Drogen, Nikola Mihajlović i drugi pobednik konkursa za mlade muraliste -Jobah.

Wonderful person and artist – SKIRL. It was great having you at the festival!

Gepostet von Festival Rekonstrukcija am Dienstag, 10. September 2019

Na festivalu su posetioci mogli da odaberu neki od izloženih radova u okviru postavke “Udomi umetnost” realizovane u saradnji sa platformom “F12” iz Karlovca, i ponesu ih kući.

Bile su postavljene i tri izložbe ulične fotografije u dvorištu OŠ “Kralj Petar I” čiji su autori: Marija Konjikušić, Ognjen Ranković i Bojan Lacman, kao i književna prostorna instalacija višestruko nagrađivanog mladog vizuelnog umetnika, Nikole Radosavljevića.

New school, old school.

Gepostet von Festival Rekonstrukcija am Montag, 9. September 2019

Realizovane su i dve radionice – jedna digitalnih kolaža mlade digitalne umetnice Jane Bjelice i druga dečja pod vođstvom umetnice Tijane Dimić Antonić, gde su najmlađi posetioci učili kako se prave skice za murale.

PROGRAM za nedelju, 8. septembar – Festival Rekonstrukcija 2019 II Ajmo napolje!UNITED COLORS OF BELGRADE by Paint…

Gepostet von Festival Rekonstrukcija am Samstag, 7. September 2019

Na festivalu su organizovane i tribine koje će se nastaviti do kraja godine u okviru platforme “Rekonstrukcija”, a koja se bavi emancipatorskim potencijalom intervencija u javnom prostoru, kao i uticajem uličnih umetničkih praksi na profesionalni razvoj umetnika.

Izvor Tanjug, Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More