Zoolozi otkrili nove vrste u Amazonu: Ovo je najmoćnija električna jegulja na svetu

Foto/Printscreen/You Tube
296

DNK istraživanje otkrilo je da u amazonskom slivu žive dve potpuno nove, do sada nepoznate vrste električnih jegulja, uključujući i jednu koja je u stanju da proizvede rekordne trzaje, zbog čega je nazivaju najmoćnijom na svetu.

Ova otkrića dokaz su, kažu istraživači, o neverovatnoj raznolikosti životinjskog sveta u amazonskoj prašumi. Mnoge vrste koje tu žive još uvek su nepoznate nauci te ilustruju zašto je toliko važno zaštititi njihova staništa od krčenja šuma, seče i požara, piše Guardian.

“Uprkos svim ljudskim uticajima na amazonsku prašumu u poslednjih 50 godina, još uvek otkrivamo džinovske ribe poput dve nove vrste električnih jegulja”, rekao je zoolog i glavni istraživač David de Santana.

Ovo istraživanje ukazuje na to da ogromna količina žiotinjskih vrsta čeka da bude otkrivena u amazonskoj prašumi, od kojih mnoge mogu možda  da pomognu u lečenju bolesti ili da inspirišu tehnološke inovacije.

Električna jegulja, koja je svojevrsna riba, inspirisala je dizajn prve električne baterije.

Vekovima se verovalo da u celoj regiji postoji jedna vrsta jegulja poznata kao Velika Amazonija, a obuhvatala je delove zemalja uključujući Brazil, Surinam i Gvajanu. Međutim, tokom istraživanja električnih jegulja radi boljeg razumevanja ovih životinja, de Santana i njegov tim naišli su na ove najmoćnije jegulje na svetu.

Izvor Klix.ba
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More