Nakon pisanja medija o slučaju Smolenkov, reagovala i Bela kuća

63

Ruski vladin zvaničnik Oleg Smolenkov koji je, prema objavama CNN-a i Njujork tajmsa, radio za američku obaveštajnu službu i za koga se sumnjalo da je misteriozno nestao 2017. godine dok je letovao sa porodicom u Crnoj Gori – već dve godine živi u Virdžiniji i pod zaštitom je američkih bezbednosnih snaga, prenosi Pobjeda.

Mediji su ranije izvestili da je čitava porodica ruskog zvaničnika Smolenkova nestala pre dva leta u Crnoj Gori, a pojedini tabloidi spekulisali su da su likvidirani na teritoriji Crne Gore. Ispostavilo se da je Crna Gora bila samo tlo na kojem se odvijala operacija izvlačenja američkog obaveštajca od mogućeg hapšenja u Rusiji. Afera, u kojoj se posredno pominje i Crna Gora, rasplamsala se nakon što je u utorak 10. septembra američka mreža CNN objavila, pozivajući se na neimenovane izvore iz Bele kuće, da su Sjedinjene Američke Države pomogle da se američka “krtica u Kremlju” skloni iz Moskve i to nakon što su u maju 2017. godine Vašington posetili ruski šef diplomatije Sergej Lavrov i ambasador Sergej Kiseljak. I Njujork tajms je objavio tekst o „američkom izvoru“, napomenuvši da je američka obaveštajna služba ruskog zvaničnika “regrutovala pre deceniju”.

LAŽNE ILI PRAVE VESTI

Na priču američkih medija o tajnovitoj američkoj “krtici” u srcu Kremlja, hitro je reagovala Bela kuća. Šef američke diplomatije Majk Pompeo kazao je da su netačne informacije da su SAD povukle “krticu” CIA koja je imala pristup uskom krugu Vladimira Putina u Kremlju. Reagovala je i Stefani Grišam, portparolka Bele kuće, koja je rekla da je reč o “lažnim vestima” i ocenila da je izveštavanje CNN-a “ne samo lažno već ugrožava živote mnogih ljudi“. Bilo je izvesno, naročito nakon žustre reakcije Trampove administracije, da je na pomolu velika špijunska priča. Ali i politička. Iako CNN nije ulazio u detalje, nagovestili su kako je “američki špijun u Moskvi“ obezbedio glavne dokaze o umešanosti Kremlja u predsedničke izbore na kojima je pobedio Tramp. Istraživačka mreža Belingket, koja je do sada objavljivala mnoštvo podataka o delatnosti ruskih obavještajnih službi – posebno o upletenosti agenata GRU u slučajevima trovanja ruskog odbeglog špijuna Skripalja u Velikoj Britaniji i pokušaju terorizma u Crnoj Gori – ocenila je da je “doušnik bio izvan unutrašnjeg kruga Putina, ali da ga je redovno viđao i imao pristup odlučivanju Kremlja na visokom nivou, što ga je učinilo jednim od najvrednijih američkih izvora“. Ali, ostalo je misterija: koji je to ruski funkcioner nestao i kako?

“NESTANAK”

U septembru 2017. godine, navodi Belingket, ruska medijska kuća Daily Storm je objavila priču o nestanku Olega Smolenkova, dugogodišnjeg diplomate i zvaničnika, uključujući njegovu ženu i troje dece. Prema pisanju ovog medija, Smolenkov je otišao u Crnu Goru na odmor 14. juna 2017. i od tada se više nije javio. Da sve bude zanimljivije, ispostavilo se da su ruske vlasti otvorile istragu o ubistvu nakon nestanka Smolenkova i njegove porodice, ali stvar je “zaključena bez rešenja“?! Kako je moguće da nestane čitava porodica ruskog zvaničnika, a da o tome ne bude bilo kakve zvanične informacije? Tim pre, što Oleg Borisovič Smolenkov nije baš “sitna riba“. Bio je dobro rangirani funkcioner u Izvršnoj kancelariji predsednika Rusije, radio je pod direktivom Jurija Ušakova, dugogodišnjeg diplomate i sadašnjeg savjetnika predsednika Putina za međunarodna pitanja. Kako ocenjuje Belingket, Smolenkov je predstavljao “potencijalno dragocjeni izvor informacija ako je zaista sarađivao sa američkim obaveštajnim službama“. Nakon objave američkih medija, reagovao je Kremlj.

Putinov savetnik Dmitrij Peskov je konstatovao da su Oleg Smolenkov i njegova porodica napustili Rusiju, ali je negirao da je Smolenkov imao “pristup ruskom predsjedniku“ i naglasio da je “otpušten 2016. godine“. Belingket, međutim, ističe da je već pominjani Jurij Ušakov devet godina (1999-2008) bio ambasador Ruske Federacije u Vašingtonu, a Oleg Smolenkov bio na poziciji – drugog sekretara. Javna je tajna da pozicija drugog sekretara podrazumeva i bezbednosne aktivnosti, što znači da je Smolenkov ipak imao pristup mnogim privilegovanim informacijama.

SAVRŠENA OPERACIJA

Detalji o boravku Olega Smolenkova u Crnoj Gori do kojih je Pobjeda došla ukazuju da je operacija “nestajanja“ izvedena besprekorno. I teško da je tek slučajnost što je operacija bega izvedena nepuna dva meseca nakon susreta Trampa i Lavrova u Vašingtonu. Očito da su obaveštajne službe u SAD posumnjale da bi Smolenkov mogao biti razotkriven.

Prema pouzdanim informacijama Pobjede, Oleg i supruga Antonina Smolenkov doputovali su kao ruski turisti u Crnu Goru 14. juna 2017. godine, avio linijom Moskva – Tivat. Sa decom su bili smešteni u jednom tivatskom hotelu. Njihov dolazak je, kažu izvori Pobjede, evidentiran na aerodromskom graničnom prelazu. Za operaciju prebega Crna Gora je bila idealno odabrana tačka: porodica Smolenkov je došla na odmor u Crnu Goru, jednu od omiljenih destinacija hiljada ruskih turista tokom letnjih meseci. Ispostaviće se da je turistička tura bila savršena maska. Nekoliko dana kasnije, Oleg Smolenkov se taksijem dovezao do Porto Montenegra gde se, kako se osnovano sumnja, ukrcao na privatnu jahtu i, najverovatnije pod lažnim identitetom, izgubio u nepoznatom pravcu. Za sada nije poznato da li je i supruga Antonina sa decom istog dana napustila Crnu Goru, ali je logično pretpostaviti da ih je u luci u Tivtu čekao dogovoreni kontakt.

Izvor portalanalitika.me
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More