Porodiljsko odsustvo “Tatin mesec” od sada važi za sve zaposlene očeve u Austriji, ovo su uslovi

Pixabay
245

Porodiljsko za očeve u Austriji takozvani „Tatin mesec“ (Papamonat) važi od 1. septembra za sve zaposlene očeve, piše dijaspora.tv.

Porodiljsko odsustvo „Tatin mesec“- Papamonat je do sada bilo rezervisano samo za zaposlene očeve u javnom sektoru i državnim službama, a od 1. septembra važi za sve zaposlene očeve u Austriji. Očevi od sad mogu, ukoliko žele, neposredno posle rođenja deteta da budu uz njega i pomognu majci u periodu od mesec dana.

To je, naravno, povezano i sa određenim uslovima. Zaposleni tata tu svoju želju mora da najavi poslodavcu najmanje tri meseca pre predviđenog termina za porođaj deteta, a tih mesec dana odsustva može da počne da koristi od trenutka rođenja deteta pa do kraja zakonskog roka od osam nedelja od porođaja (odnosno 12 nedelja u slučaju carskog reza i rađanja više dece odjednom) u kojem je majka zakonom zaštićena od mogućnosti dobijanja otkaza.

Za vreme porodiljskog odnosno „tatinog meseca“ otac prima nadoknadu za porodiljsko odsustvo od države u visini od 700 evra, što znači da to poslodavca ne košta ništa i da nema nikakvih dodatnih troškova.

Jedan od važnih uslova za porodiljsko za očeve je i da otac i dete žive u zajedničkom domaćinstvu. Ako novopečeni tata koristi kasnije i pravo na porodično odsustvo, koje deli sa majkom deteta, onda mu se tih 700 evra odbijaju od nadoknade za staranje o detetu (Kinderbetreuungsgeld).

Zakon je stupio na snagu 1. septembra 2019. godine i pravo na taj „tatin mesec“ bi zvanično važilo od 1. decembra. Ali zakonodavac se postarao i za prelazno rešenje tako da će i očevi dece rođene između 1. septembra i 30. novembra ove godine imati pravo da ostvare to svoje pravo.

Zaposlenik je dužan da poslodavca odmah obavesti o rođenju deteta, a najkasnije sedam dana posle toga ima pravo da koristi taj mesec. Otac je u tom periodu zaštićen od dobijanja otkaza, i to četiri meseca pre izračunatog termina za rođenje deteta (ako je blagovremeno poslodavcu najavio porođaj i želju da iskoristi tu pogodnost), odnosno četiri nedelje po okončanju „tatinog meseca“.

Radnička komora i pojedine partije, zastupljene u Parlamentu, smatraju da bi ta nadoknada za porodiljsko trebalo da bude veća, tako da nije isključeno da u bližoj ili daljoj budućnosti ta suma bude zaista i uvećana.

U razvijenim zemljama širom sveta u odnosu na ranija vremena prisutan je trend da sve više muškaraca koristi priliku da po rođenju deteta odsustvuje sa posla, pokazuju podaci OECD.

Najmanji procenat tata ide na „porodiljsko“ u Grčkoj 0,02 odsto, jedan od pet očeva uzima odsustvo u Australiji i Poljskoj, a najviše u Švedskoj 44 odsto. U Finskoj je udeo očeva u porodiljskoj nezi udvostručen u periodu između 2006. i 2013. godine, a porast od 10 odsto zabeležen je i u Belgiji u istom periodu.

Ovo je dobro za porodicu jer kada tate više nedelja provedu sa tek rođenom bebom, oni po prirodi stvari, dok traje porodiljsko razvijaju roditeljske instinkte, kao i da podele teret odgovornosti sa svojim polovinama nakon dolaska novog člana porodice.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More