Ristovski o srpskom kandidatu za Oskara: Izborili smo šansu da “Kralja Petra” vidi veliki deo sveta

Youtube printscreen TV Happy
303

Mi verovatno nećemo dobiti Oskara za ovaj film, kao što ga nisu dobili mnogi srpski filmovi pre nas, ali smo izborili šansu da “Kralja Petra” vidi veliki deo sveta i svakako, oko 4.000 članova Američke filmske akademije, piše u autorskom tekstu dostavljenom Tanjugu Lazar Ristovski glavni glumac i izvršni producent filma “Kralj Petar Prvi”.

Ristovski u tekstu navodi da će se “potruditi da nađe pare, i da ih uloži u prezentaciju filma, kako bi svet video pravo lice Srbije, i kako im u svesti ne bi ostala pogrešna slika iz Pariza, na proslavi stogodišnjice Prvog svetskog rata, ili slika iz Poljske na kojoj nije bilo Srbije, čiju je zasluženu slavu uzeo neko drugi”.

“Kralj Petar Prvi je film u koji smo uložili ne samo snagu već i veru, jer da nismo verovali, pobedili bi nas mrzitelji koji su bili aktivni u svojoj težnji da nas ometu na našem putu ka uspehu. Ti, kvazi poznavaoci filma, kvazi intelektualci i kvazi poznavaoci ljudskosti i etike, a naročito kvazi nacionalsti, biće tužni jer je srpski kandidat za Oskara, Kralj Petar Prvi” piše Ristovski.

On u tekstu podseća da je komisija naše Akademije u kojoj je bilo preko 20 eminentnih i priznatih filmskih stvaralaca iz svih oblasti; od glumaca, reditelja, scenografa, montažera, kritičara, odlučila u korist njegovog filma.

“Hvala svima onima koji su pomogli da se ovaj film snimi. Celoj ekipi, statistima koji su učestvovali u filmu. Zahvaljujem se svima, do poslednjeg sakupljača ispaljenih topovskih čaura. Film je sa preko 200000 gledalaca bio jedan od najgledanijih u Srbiji. Tek je pčceo svoj internacionalni život, a već je osvojio gran pri na festivalu u Indiji, kao i mnoštvo nagrada na domaćim festivalima”, piše Ristovski.

Prema njegovim rečima istinski heroj ovog filma njegov sin Petar, koji je reditelj nominovanog ostvarenja.

“Napravili smo ga bez mržnje, kao što i kralj Petar nije mrzeo nikoga. Napravili smo jedan antiratni film koji govori o velikom zlu, ali u isto vreme i o velikom junaštvu i stradanju srpskog seljaka, koji je znao da reč Otadžbina znači isto što i Majka, što i Zemlja, što i Otac i sin. Ne bojim se patetike kao što se nismo bojali plemenite patetike ni u filmu. Svaka umetnost mora da bude patetična i da zrači emocijom, jer inače nije umetnost”, zaključuje Ristovski.

Odlučeno: Ovaj film je srpski kandidat za Oskara

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More