Novi međuzvezdani objekat ušao u Sunčev sistem

Foto/Printscreen/Will Li
64

Astronom-amater Genadij Borisov otkrio je novi međuzvezdani objekat, koji je došao izvan Sunčevog sistema, objavio je Minor Planet Center, piše Gizmodo, a prenosi RTS.

Naravno, proizveo je i pregršt spekulacija o njegovom poreklu, a jedna od njih je da je možda vanzemaljski.

Novootkriveni objekat predstavlja drugog međuzvezdanog gosta, a predstoji još mnogo ispitivanja, praćenja i posmatranja.

Borisov je prvi put spazio objekat 30. avgusta koristeći teleskop koji je sam napravio. Nakon toga usledila su i druge potvrde, a Majnor planet senter pri Centru za astrofizičare izdao je saopštenje o novom objektu nazvanom “C/2019 Q4 (Borisov)”.

Ukoliko se nesumnjivo potvrdi njegova međuzvezdana priroda, dobiće novu oznaku koja počinje sa “2I” (I kao početno slovo reči međuzvedani na engleskom – Interstellar).

Sa dodatnim posmatranjima i proučavanjima, naučnici su počeli da izračunavaju oblik njegove orbite, a proračuni pokazuju da putanja ima hiperboličan oblik, a ne eliptični, koji karakteriše orbite nebeskih tela u Sunčevom sistemu.

Hiperbolična putanja ukazuje da će novootkriveni objekat napustiti naš sistem i nikada se neće vratiti.

Izvor RTS,Gizmodo
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More