Najnovija svetska istraživanja potvrđuju: Ako jedete ovu vrstu mesa, ozbiljno ugrožavate zdravlje

Foto/Unsplash/Jose Ignacio Pompe
387

Naučnici su pružili nove dokaze da osobe koje jedu mnogo crvenog mesa i mesnih prerađevina ugrožavaju svoje zdravlje i umiru u većem broju nego osobe koje to meso jedu u manjim količinama ili ga uopšte ne jedu. Osobe koje jedu puno crvenog mesa umiru češće od različitih uzroka u periodu od 10 godina – zaključci su izvedeni na osnovu jedne američike studije koja je obuhvatila više od pola miliona ljudi.

Istraživači Američkog nacionalnog instituta za rak potvrdili su da ishrana bogata crvenim mesom i mesnim prerađevinama povećava rizik umiranja od raka i oboljenja srca. To se prvenstveno odnosi na osobe koje unose oko 160 grama ovog mesa dnevno, piše Krstarica.

Upoređivane su osobe koje su unosile 160 grama crvenog mesa i prerađevina sa osobama koje su unosile samo 25 grama ovog mesa dnevno, kao i osobe koje su jele samo belo meso u većim količinama. Došlo se do zaključka da su osobe koje su jele belo meso imale čak manji procenat nastanka raka i oboljenja srca nego sobe koje su jele samo 25 grama crvenog mesa dnevno.

Naučnici su tokom studije izračunali da je 11% smrtnih ishoda kod muškaraca i 16% kod žena moglo biti izbegnuto samo da su te osobe smanjile unos crvenog mesa na nivo od 25 grama dnevno. Smatra se da izazivači raka nastaju tokom termičke obrade mesa na visokoj temperaturi. Crveno meso je najveći izvor zasićenih masti koje su povezane sa nastankom raka dojke, devbelog creva i prostate.

Smanjenim unošenjem crvenog mesa smanjuje se krvni pritisak, nivo holesterola u krvi i nastanak srčanih oboljenja.

Dr Bari Popkin sa Univerziteta iz Severne Karoline smatra da od crvenog mesa osobe mogu da imaju i koristi, ali pod uslovom da ga uzimaju u malim količinama, ne više od 30 grama dnevno, i da to bude sveže meso bez masnoća.

Ed Jong iz Engleskog instituta za istraživanje raka izjavio je da su dve velike studije do sada dokazale vezu između veće količine crvenog mesa i mesnih prerađevina i nekih oblika raka.

Niko ne kaže da ljudi treba da se odreknu crvenog mesa, ali moraju da ga drastično manje unose i na taj način smanje rizik umiranja od bolesti koje su povezane sa takvim načinom ishrane.

Izvor Krstarica
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More