Deklaracija iz BiH koja je poljuljala region

FOTO: Wikipedia
120

U Sarajevu je održan Sedmi kongres Stranke demokratske akcije BiH, na kojem je usvojena programska deklaracija, prema kojoj je primarni cilj te stranke Republika Bosna i Hercegovina sa administrativnim centrom u Sarajevu.

U programskoj deklaraciji stoji da je primarni i dugorčni cilj usvajanje ustava kojim bi Bosna i Hercegovina bila definisana kao demokratska, regionalizovana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina, sa tri nivoa vlasti državnim, regionalnim i lokalnim s gradom Sarajevom koji je politički, administrativni, kulturni i ekonomski centar Bosne i Hercegovine.

SDA ističe da će podržati ustavne reforme koje su u interesu svih građana BiH i koje vode jačanju funkcionalne državne strukture i da sva buduća rešenja moraju zadovoljiti princip pune ravnopravnosti naroda i građana na svakom delu BiH.

“Pozdravljamo odluku NATO saveza kojom je BiH pozvana da podnese Prvi godišnji nacionalni program (ANP) u okviru odobrenog Akciona plana za članstvo u NATO-u (MAP)”, navodi se u deklaraciji i dodaje da će ta stranka učiniti sve da se važeći zakoni i donesene odluke u celosti poštuju.

Istovremeno, deklaracijom se odbacuju, kako se navodi, pokušaji koji dolaze iz bh. entiteta RS da se zaustavi NATO put Bosne i Hercegovine.

Kako piše, SDA će se zalagati za doslednu implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, posebno navodeći da će insistirati na tome da se do kraja implementiraju odluke Ustavnog suda BiH o ravnopravnosti naroda kako bi se uspostavila simetrična rešenja u oba bh. entiteta.

“Nećemo prihvatiti bilo kakve nove podele, etničke, teritorijalne ili institucionalne. Razmatranje administrativno-teritorijalne reorganizacije FBiH može biti razmatrano isključivo u okviru reorganizacije na prostoru cele BiH”, piše u deklaraciji, preneo je sarajevski portal Klix.

U dokumentu se posebno ističe da je BiH multietnička država koja mora biti uređena po meri svih njenih građana i naroda, uverenje da se unutrašnji problemi i otvorena pitanja mogu i treba da rešavaju kroz dijalog i kompromis te spremnost da se istraje na EU i NATO putu.

Što se tiče političke pozicije, SDA je u Programskoj deklaraciji navela da “potvrđuje poziciju bh. narodne stranke političkog centra otvorene za sve građane BiH koji prihvataju njene programske ciljeve.

SDA navodi da će istrajati na reintegraciji BiH, jer je Dejtonskim mirovnim sporazumom, uprkos tome što je zaustavljena agresija na BiH, država dobila uređenje i unutrašnju strukturu s brojnim mogućnostima opstrukcija i blokada.

Najavila je suprotstavljanje propagandi protiv bošnjačkog naroda navodeći da su već poznate propagandne metode i lažne optužbe o ekstremizmu i radikalizmu Bošnjaka, ali i borbu protiv relativizacije istine i izjednačavanja krivica kada je reč o agresiji na BiH.

SDA će, navodi se, instirati na reformi policijskih snaga kako bi BiH imala uvezane, funkcionalne i efikasne policijske snage, ali i na suprotstavljanju pokušajima da se policija i tužilaštvo stave pod političku kontrolu i uticaj, posebno u postupcima imenovanja i razrešenja.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović ocenila je da je stranka SDA “poprilično izgubila kompas, kao što je izgubila iz vida i politički realitet i činjenicu da u BiH žive tri naroda, te da nije moguće praviti nikakvu “Republiku BiH”.

“Ne možete nikako oživljavati nešto što je bilo pre rata, prosto zato što smo imali rat, imali mučan period, nakon kojeg smo dobili Dejtonski sporazum koji je uspostavio i kompletan ustavno-politički sistem u okviru BiH, koja je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, s vrlo precizno izraženim mehanizmima zaštite nacionalnog interesa.”, rekla je Cvijanovićeva, prenela je RTRS.

Programska deklaracija i rezolucija SDA, koje su usvojene na 7. kongresu stranke izazvale su veliku buru na političkoj sceni u BiH, a gotovo sve stranke iz Republike Srpske, i one iz vlasti, ali i iz opozicije, “na nož” su dočekale viziju SDA i potvrdile da će se u takvim uslovima politički kompromis veoma teško postići, prenosi Klix.ba.

Ključni detalji deklaracije SDA odnose se na težnje i političko zalaganje za ustavne reforme i formiranje države BiH kao republike, bez entiteta i podeljenu na državni, regionalni i lokani nivo.

Sarajevo je zamišljeno kao posebna celina, ali bi obuhvatalo teritoriju predratnog grada, uključujući Istočno Sarajevo.

Najoštrije je reagovao srpski član predsedništva BiH i predsednik SNSD-a Milorad Dodik, ocenivši te dokumente kao poziv na sukobe.

Klix.ba prenosi da je Dodik rekao da je deklaracija antiustavna, antidejtonska, da poziva na urušavanje mira, ignoriše realnost i činjenice da postoje drugi konstitutivni narodi kao što su Srbi i Hrvati, kao i da postoji RS.

Ništa bolje o deklaraciji SDA ne misli ni opozicija u RS-u, pa je tako lider SDS Mirko Šarović poručio da je za njih deklaracija neprihvatljiva, a isti stav ima i PDP.

“Sa ovom Deklaracijom, potpuno neprihvatljivom i krajnje kontroverznom, SDA sebe trajno isključuje iz potencijalnih koalicija sa svakom partijom iz Republike Srpske koja drži do Dejtonskog sporazuma i koja poštuje ustavno uređenje ove zemlje”, kazao je predsednik PDP Branislav Borenović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ne želi da daje izjave na prečac u vezi sa Deklaracijom Stranke demokratske akcije BiH, koja želi da vrati “Republiku BiH”, sa administrativnim centrom u Sarajevu.

Plaši se, ističe, da je ovaj dokument SDA mnogo važniji nego što neko želi da ga predstavi.

“Na ozbiljan način ćemo se odnositi prema tom dokumentu. Mi smo zemlja garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, nama su mir I stabilnost najvažniji”, rekao je Vučić.

“Ne želim da dajem izjave na prečac, mi se nikada nismo mešali u njihove odnose, ni kada je reč o NATO, ni u Severnoj Makedonij,i ni u Crnoj Gori. To je izbor tih zemalja, mi o tome imamo naš stav”, rekao je predsednik.

Programska deklaracija SDA, koja predviđa uspostavljanje “republike BiH” i ukidanje entiteta, ugrožava stabilnost u celom regionu, izjavio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Centralizovanje “republike BiH” uz ukidanje RS i uvođenje bosanskog jezika za sve grajdane, koji se kao dugoročni ciljevi navode u deklaraciji SDA, suprotni su interesima srpskog naroda, rekao je Dodik za tv Pink.

“Nikakva ”republika BiH” nije moguća. Mi imamo svoju Republiku Srpsku. Muslimani ako hoće da prave svoju ”republiku BiH” mogu da prave sa ovih pet kantona kojima upravljaju, u RS ne mogu da računaju ni na jedan pedalj”, kazao je Dodik.

Programska deklaracija bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) je osim negativne reakcije političara iz Republike Srpske izazvala i osudu predstavnika hrvatskog naroda iz Bosne i Hercegovine.

Hrvatski narodni sabor (HNS) u BiH poručio je da odbacuje ciljeve i smer delovanja koji su definisani u programskoj deklaraciji SDA, koja je usvojena juče na njenom kongresu u Sarajevu, jer je ona potpuno neprihvatljiva i ugrožava stabilnost države BiH.

“Ovakva Deklaracija posebno je neprihvatljiva za Hrvate, koji se dugi niz godina u svim razgovorima s partnerima s bošnjačke strane bore za jedan od najvažnijih temelja države – jednakopravnost svih naroda i građana. Ovom deklaracijom SDA pokazuje potpuno suprotan smer”, navodi se u saopštenju.

HNS podseća da je BiH jedino moguća kao zajednica tri potpuno ravnopravna konstitutivna naroda. BiH nije i nikada neće biti jednostran projekt napravljen po volji jednog naroda.

“Programska deklaracija SDA dokaz je organizovanog političkog, ideološkog i medijskog nasilja nad Hrvatima u BiH. Bošnjačka politika se ne može predstavljati kao dobronamerna, ona koja drži do građana, izgradnje boljih odnosa i perspektivne budućnosti BiH dok istovremeno sprovodi rušilačku politiku i podržava opstrukcije. Pozivamo političke predstavnike Bošnjaka da se vratimo razgovorima za pravedna rešenja koja će svima u BiH doneti dobro. Budući da postojeća rešenja ne osiguravaju punu ravnopravnost, nužno je izmeniti Ustav i Izborni zakon kako bi se osiguralo pravo legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda. Na to nas obvezuju presude sudova i upozoravaju evropski zvaničnici”, kaže se u saopštenju HNS.

“Svi drugi potezi poput Programske deklaracije SDA su put u prošlost, a ne budućnost BiH. HNS BiH neće biti deo projekta rušenja BiH nego njene izgradnje i, kao do sada, predvodnici pozitivnih vrednosti, otvoreni za dijalog i dogovore na dobrobit svih naroda i žitelja BiH”, zaključuje se u saopštenju HNS-a.

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak je ocenio je danas da bi sprovođenje deklaracije bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), koja je juče usvojena na njenom, kongresu u Sarajevu, ugrozilo mir i stabilnost ne samo u BiH nego i na Balkanu i ovom delu Evrope.

” Rezolucija je antidejtonska, antievropska, te protiv interesa srpskog naroda, RS i protiv BiH, koja može da ostane i funkcioniše uz unutrašnji dogovor… Sve drugo osim BiH zasnovane na dva entiteta, dovelo bi do poremećaja balansa uspostavljenog u Dejtonu… Tvrdnje da SDA neće odustati od promene imena RS dodatna su provokacija i potpuno nepotrebna radikalizacija u ovom ionako teškom momentu u BiH”, dodao je Crnadak.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More