Hor “Korikos” iz Njujorka pobednik 54. “Mokranjčevih dana” (FOTO+VIDEO)

Foto/Printscreen/You Tube
212

Statueta Stevana Mokranjca, rad vajara Nebojše Mitrića“ kao i prilika za celovečernji koncert na idućim „Mokranjčevim danima“ kao pobedniku ovogodišnjeg Natpevavanja horova pripala je Horu „Korikos“ iz Njujorka sa dirigentom Alekom Galambosom, piše Danas.rs.

Foto/Printscreen/You Tube

Visoki umetnički dometi, skladna i ujednačena interpretacija bili su presudni da u oštroj konkurenciji pobeda pripadne horu „Korikos“ iz Njujorka koji je svoju reputaciju stekao sjajnim koncertima u prestižnim dvorama, poput Karnegi hola i Linkoln centra.

– Repertoar koji smo izveli je naš standarni repertoar, sa izuzetkom Mokranjca. Mi u SAD održavamo takmičenja u novoj muzici, otkrivajući tako nove kompozitore, ne samo u NJujorku, već i širom SAD. Ovu muziku i najčešće izvodimo – rekao je dirigent Alek Galambos.

Galambos je u razgovoru sa novinarima po završetku koncerta, sa žaljenjem kazao da pre ovog Festivala nikada ranije nije čuo za Mokrnjaca. Prva Mokranjčeva kompozicija sa kojom se sreo je „Tebe pojem“ i oduševljen je kako je kompozicija jednostavna, a opet savršeno ukomponovana i lepa.

Prema odluci žirija, činili su ga dr Sonja Marinković, dr Tamara Adamov Petijević, i dr Miloje Nikolić, koji je ove godine pratio Natpevavanje diploma za uspeli izbor repertoara na tragu Mokranjčeve tradicije pripala je Horu KUD „Stanko Dragojević“ iz Podgorice (Crna Gora), kojim je dirigovao Ilija Dapčević, a diploma za negovanje dijaloga kulture dodeljena je dirigentu Juliji Šćepanović i horu „Devana“ iz Amsterdama (Holandija).

Diploma za plemeniti kamerni zvuk hora u interpetaciji „Heruvimske pesme“ Irine Denisove dodeljena je Kamernom horu „Lavirint“ iz Zaječara, Gradskom mešovitom horu „Vardar“ iz Skoplja (Severna Makedonija) pod upravom Jasmine Đorđeske pripala je diploma za uspelu interpretaciju dela nacionalnog repertoara, a Gradskom mešovitiom horu „Abrašević“ iz Valjeva sa dirigentom Draganom Vasiljevićem diploma za doprinos u negovanju najboljih tradicija u interpretaciji Mokranjčevih dela.

„Mokranjčevi dani“ nastavljeni su svetom liturgijom Hora Hrama Svete Trojice iz Negotina u istoimenom negotinskom pravoslavnom hramu i koncertom Klasika u 11 na kome nastupaju učesnici Natpevavanja. U Crkvi Svete Trojice u Mokranju pod dirignetskom palicom Milice Đokić nastupio je Kamerni mešoviti hor Muzičke škole Mokranjac iz Beograda, a u crkvenoj porti odvijao se program Niti tradicije u kome je osim KUD „Mokranje“ iz Mokranje nastupio i Ansambl narodnih igara i pesama „Vlastimir Pavlović Carevac“ iz Velikog Gradišta.

Sinoć je u galeriji negotinskog Doma kulture otvorena izložba slika sa 21. Likovne kolonije Doma kulture Eho muzike. Veče je bilo rezervisano za dva koncertna programa, u Domu kulture je na programu koncert Zaprepletum Rasplepetum, reč je o muzici Konstantina Babića (povodom 10 godina od smrti) dok je u Crkvi Svete Trojice u Negotinu svoj koncert imao pobednik Natpepavanja horova iz 2017. godine, Hor Prepodobni Rafailo Banatski iz Zrenjanina čiji je dirigent Senka Milisavljević.

Izvor Danas.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More