Nova školska godina u Austriji je donela i nove propise

Foto/Pixabay
110

Nova školska godina u Austriji, kako za đake, tako i za roditelje, donela je nekoliko novina, piše Dijaspora.tv.

Novine u ocenjivanju

Nova školska godina najveće novine donosi u osnovnim školama u kojima se od drugog polugodišta drugog razreda ponovo uvodi brojčano ocenjivanje, uz mogućnost dodatnog alternativnog ocenjivanja u svim razredima. Osim toga, ukoliko učenik ima loše ocene postoji mogućnost da od drugog razreda ponavlja.

Novost je i to da će se roditelji pozivati na konsultativne razgovore sa nastavnicima o uspehu učenika, što je do sada rađeno samo onda kada je vršeno alternativno ocenjivanje. A u slučaju da učenik nije u stanju da uspešno prati nastavu, postoji mogućnost da se obaveže da pohađa dopunsku nastavu kako bi savladao gradivo iz određenog predmeta.

Zabrana nošenja marame

U osnovnim školama u Austriji je od ove školske godine generalno zabranjeno „nošenje odeće koja ukazuje na svetonazorno ili versko opredeljenje deteta, a koja uključuje i pokrivanje glave“. To se obrazlaže potrebom za „socijalnom integracijom dece u skladu sa lokalnim običajima i prilikama, očuvanjem ustavom garantovanih osnovnih vrednosti i ciljeva obrazovanja, kao i ravnopravnosti muškarca i žene“. U slučaju kršenja ove zabrane može se izreći kazna i do 440 evra.

Ostale nova pravila u školstvu

U Novim srednjim školama (NMS) se od drugog razreda (šesta godina školovanja) uvode dva različita nivoa intenziteta učenja – „Standard“ i „Standard-AHS“, čime se ukida dosadašnje diferenciranje u „osnovno opšte obrazovanje“ i „produbljeno opšte obrazovanje“. Ukida se i ocenjivanje sa sedam cifara i uvode dve skale sa pet cifara.

Novo je i ponovno uvođenje dobrovoljne desete godine školovanja na politehničkim školama za đake koji nisu sa uspehom završili devetu školsku godinu u gimnaziji ili nekoj drugoj srednjoj ili višoj stručnoj školi.

Predhodne školske godine takođe su uvedeve nove uredbe u školstvu kao što su novi „razredi nemačkog jezika“, pooštravanje kazne za bežanje iz škole i zabrana cigareta u školskom dvorištu.

Inače, austrijska Vlada je pre nekoliko godina donela odluku da je obrazovanje svih mladih u Austriji obavezno do 18-te godine, piše Dijaspora.tv.

Izvor Dijaspora.tv
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More