Mekalister: Srbija u EU – „nadam se pre nego kasnije“

Foto: Facebook / David McAllister, arhiva
388

BRISEL – Izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister pozvao je danas kosovske vlasti da opozovu odluku o taksama na proizvode iz Srbije i BiH, a Srbiji poručio da uprkos trenutne teške faze u odnosima sa Prištinom nastavi putem reformi i dobrosusedskih odnosa.

Izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister je povodom debate i usvajanja rezolucije o Srbiji poručio da je zemlja napredovala na svom evropskom putu i da postoji široka podrška među evropskim parlamentarnim grupama za put Srbije ka članstvu u Uniji.

”Srbija će se pridružiti EU kada bude spremna, nadam se pre nego kasnije, a ta spremnost zavisi od nastavka reformi i nastavka politike dobrosusedskih odnosa i pomirenja, iako razumem da nije lak trenutak u odnosima Beograda i Prištine zbog odluka donetih od strane Prištine”, poručio je Mekalister.

Izvestilac za Srbiju kaže da je svestan da i Beograd i Priština imaju svoje zabrinutosti, ali da je briselski dijalog mesto i format gde se te stvari moraju rešavati.

”Jasno je jedno, a to je da je odluka Kosova da uvede 100 posto takse na robu iz Srbije i BiH jasno kršenje CEFTA i jasan signal protiv duha dobrosusedske saradnje između Beograda i Prištine”, kaže Mekalister.

On je naveo i očekivanje da će Srbija u decembru otvoriti tri nova poglavlja, ali i dodao da će konačnu odluku o tome doneti zemlje članice EU.

U svakom slučaju to će biti još jedno priznanje o napretku Srbije u poslednjih šest meseci”, ocenjuje Mekalister

Dejvid Meklaister je podsetio da je Srbija od 2014. godine otvorila 14 poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU, od čega su 2 privremeno i zatvorena.

Izvestilac za Srbiju je pred finalno glasanje o Rezoluciji o Srbiji u Evropskom parlamentukao prvu od tri ključne tačke svog izveštaja naveo jačanje vladavine prava i implementaciju nezavisnog pravosuđa u Srbiji.

”Kao drugo, želim da pohvalim ekonomski napredak Srbije. Mislim da su Vlada i Parlament u Srbiji napravili važne ekonomske reforme u cilju dobrobiti građana i kompanija”, izjavio je Mekalister.

Kao treću ključnu tačku za Srbiju Dejvid Mekalister je izdvojio nastavak politike dobrosusedskih odnosa i pomirenja u regionu Zapadnog Balkana.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More