Snimljen švajcarsko-srpski film o bombardovanju Srbije, evo šta kaže glumac Rajan Vitl

Youtube printscreen Radio slobodna Evropa
340

U Beogradu je završeno snimanje kratkog švajcarsko-srpskog filma “Smena”, u režiji Luke Popadića, saopštili su iz Filmskog centra Srbije.

U fokusu ove filmske priče nalazi se bombardovanje RTS-a i Srbije tokom 1999. godine, kao i uzroci-posledice tog čina.

Priča “Smene” prati mladog američkog TV reportera Džejmsa, koji 1999. godine dolazi u Beograd sa jakim profesionalnim ubeđenjima i verom u slobodu i koji je, nakon uništenja zgrade RTS-a, primoran da donese tešku profesionalnu i moralnu odluku. Glavnu ulogu u filmu tumači britanski glumac Rajan Vitl.

“Fascinira me koliko su ljudi spremni daleko da odu kako bi postigli svoj cilj. Džejms je veoma zanimljiv lik i bilo mi je uzbudljivo da dočaram tu njegovu moralnu dilemu”, rekao je Vitl.

Reditelj Luka Popadić objašnjava da je za vreme bombardovanja Jugoslavije živeo u inostranstvu i da ga je veoma pogodilo kako inostrani mediji izveštavaju o o događajima u bivšoj Jugoslaviji.

“Pitao sam se kako je do toga moglo da dođe u navodno slobodnom društvu. Veoma sam srećan što smo uspeli da snimimo ovaj film, tim pre što su koprodukcije u kratkom filmu teško ostvarive” kazao je Popadić.

Igrani i dokumentarni filmovi Luke Popadića prikazani su i nagrađivani na više od 100 festivala u zemlji i svetu.

Film “Smena” produciraju Švajcarska producentska kuća Cognito Films i dve srpske producentske kuće: Prababa produkcija i Stanković i sinovi. Projekat je podržan i od strane Filmskog centra Srbije, a u kategoriji manjinskih koprodukcija.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More