Zakonom zabraniti Kurca kao kancelara, lista “Ject” podnela parlamentarni zahtev

Foto/Printscreen/You Tube
354

Parlamentarna lista “Ject” podnela je parlamentu zahtev da se izglasa zakon kojim bi se onemogućilo da članovi jedne austrijske vlade, kojoj je parlament izglasao nepoverenje, mogu ponovo da se vrate na ranije funkcije.

Poslanici će se o predlogu izjasniti krajem nedelje. Time “Ject” želi da zakonom zabrani da bivši kancelar Sebastijan Kurc ponovo postane šef jedne austrijske vlade. Poslanik “Ject” Alfred Nol ističe da zakon treba da onemogući da članovi vlade, kojoj je parlament izglasao nepoverenje, mogu ponovo ući u sledeću vladu, to jest da ne mogu da se vrate na državničke funkcije najmanje šest meseci od izglasavanja nepoverenja.

Njegov predlog bi pogodio ne samo Kruca, već i njegovu ekspertsku vladu, koja je bila na vlasti svega par dana, pošto je Narodna partija (OVP) raskinula koaliciju sa Slobodarskom strankom (FPO).

Inicijativom “Ject” ne bi bili pogođeni ministri iz redova FPO, jer su oni podneli ostavku pre izglasavanja nepoverenja vladi. Nol smatra da bi ta ideja bila dobra jer stanovništvo u Austriju ne bira vladu, već članove parlamenta. On dodaje da bi instrument izglasavanja poverenja vladi, koje je najsnažnije oružje parlamenta, bilo besmisleno ako bi “svrgnuti” mogli odmah posle toga da zauzmu iste funkcije. Kao argument Nol navodi da je takav zakon u Nemačkoj već realnost.

Predlog liste “Ject” nema šanse na uspeh, jer bi za takvu promenu Ustava bila potrebna dvotrećinska većina u parlamentu, ocenjuju u Beču. OVP je predlog “Ject” odbacila kao nedemokratsku meru, koja ima samo za cilj da se Sebastijan Kurc svim sredstvima “spreči” da bude kancelar .

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More