Merkel i Brnabić razgovarale o saradnji, situaciji u regionu, pitanju Kosova i EU integracijama (FOTO)

Foto/Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević
214

Nakon današnjeg sastanka u Berlinu, kancelarka Nemačke Angela Merkel i premijerka Srbije Ana Brnabić, obratile su se javnosti na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Foto/Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Merkel je rekla da je sa Brnabićevom razgovarala o situaciji u regionu i saradnji i istakla da je raduje što se Berlinski proces pokazao kao veoma koristan i doveo do velikih mogućnosti i aktivnosti saradnje.

Naglasila je da postoji dobra bilateralna saradnja dve zemlje i da u Srbiji posluje 400 nemačkih preduzeća sa 60.000 zaposlenih, kao i da je Nemačka značajan trgovinski partner Srbije.

“Imamo veoma bliske odnose i želim da naglasim da premijerka Brnabić nije samo posvećana borbi protiv nezaposlenosti i rastu ekonomije Srbije i digitalnoj transformaciji”, rekla je Merkelova i dodala da Srbija po pitanju digitalizacije prednjači i da je to dobar znak mladim ljudima.

To je investicija u budućnost, dodala je nemačka kancelarka.

Merkel je izjavila je danas da ne može ništa reći u vezi sa informacijama koje su se pojavile da bi Nemačka i Francuska mogle da imenuju specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine. Kancelarka je podsetila da su Nemačka i Francuska pokušale, kao da i da i dalje pokušavaju, da se pokrene taj dijalog, kao i da se nešto uradi po pitanju taksi koje je Priština uvela na proizvode iz centralne Srbije.

Navodeći da je proces prekinut, istakla je da će se o nastavku dijaloga ponovo razgovarati nakon kosovskih izbora.

Merkel je, na pitanje novinara da li Berlin i EU imaju neki rok do kada treba da se postigne sporazume Beograda i Prištine i da li i dalje važi za Srbiju okvirni datum za pristupanje EU – 2025. godina Žan Klod Junkera, izjavila da nema rokova i poručila: što pre to bolje.

Radni ručak u Berlinu/Foto/Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je danas u Berlinu da evropske integracije ostaju strateški cilj Srbije i zamolila kancelarku Angelu Merkel za dalju podršku Nemačke evropskom putu Srbije, zahvaljujući na dosadašnjoj političkoj, finansijskoj, tehničkoj i stručnoj pomoći na tom putu.

Brnabić je navela da je za Srbiju Evropska unija, pre svega, mirovni projekat.

“Balkan ima svoje kompleksnosti i specifičnu težinu i dugoročni mir i stabilnost na Balkanu, čini mi se, doći će tek kada ceo Balkan postane deo EU i zato je Balkan važan za Uniju”, rekla je Brnabić na zajedničkoj konferenciji posle sastanka sa Merkel.

Brnabić je zahvalila Nemačkoj na dosadašnjoj pomoći i podršci.

“Znamo šta nam je činiti da ubrzamo naše reforme, da je poseban fokus na vladavini prava. Pričale smo i i ustavnim reformama, gde smo stali i šta moramo da uradimo, ali i o borbi protiv kriminala i korupcije, slobodi medija, medijskoj strategiji, radu u parlamentu, dijalogu sa opozcijiom i svemu onome što se tiče vladavine prava”, rekla je Brnabić.

Kada je reč o regionalnoj saradnji, Brnabić je uputila zahvalnost Merkelovoj što je tom pitanju 2014. godine dala snažnu podršku kroz pokretanje Brelinskog procesa.

Premijerka Srbije je istakla da se, uprkos izazovima i taksama Prištine na srpsku i robu iz BiH, koje su znatno poljuljale trgovinsku saradnju, upravo zahvaljujući Berlinskom procesu regionalna saradnja nije zaustavila.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More