Srbija će za rakiju morati da uvozi kruške

Foto: wikipedia
143

Rod krušaka u Srbiji ove godine je toliko podbacio da će velike fabrike, koje koriste ovu voćku za preradu, poput kompanije „Takovo“, morati da uvoze krušku.

Profesor Svetomir Stamenković, koji ima voćnjak koji se prostire na pet hektara u selu Banjica, kod Čačka, objašnjava da je rodila tek trećina u odnosu na prošlu godinu, a razlozi su prolećni mrazevi, kao i to što je kruška prošle godine prerodila.

Gotovo svi voćari iz ovih krajeva krušku viljamovku, najsočniju i najslađu među kruškama, predaju gornjomilanovačkom „Takovu“, koji je dalje prerađuje za prepoznatljivu voćnu rakiju ovog proizvođača. Otkupna cena je ista kao i prošle godine – 34 dinara plus PDV za kilogram, pišu Novosti.

„Prošle godine sam ubrao osam vagona, a ove tek 2,7 sa oko pet hektara. Rod i kvalitet dodatno je uništio grad, koji je u dva navrata tukao čačanska sela. Da nije „Takova“, mi voćari ne bismo imali kome da prodamo krušku, jer oni ne traže prvu klasu, pošto je prerađuju“, rekao je Stamenković.

Dr Stamenković ističe da je rod podbacio i u okolnim državama, pa je tako imao ponudu da krušku proda u Bosnu, po neznatno višoj ceni, ali je, kako kaže, ostao veran svom dugogodišnjem partneru iz Gornjeg Milanovca. Dodaje da je bilo zainteresovanih kupaca i iz drugih zemalja, ali zbog lošeg kvaliteta ove godine ne veruje da će išta završiti na inostranom tržištu.

Menadžer gornjomilanovačke kompanije „Takovo“ Aco Lukić ističe da je otkup počeo prošle nedelje, ali da je odmah bilo primetno da ovogodišnji rod neće zadovoljiti potrebe fabrike. Stoga će morati da uvoze krušku kako bi popunili kapacitete fabrike, a samim tim i kako bi proizveli rakiju od ove kruške, koja je osvojila i domaće, ali i strano tržište. Još uvek ne zna odakle će je uvesti, s obzirom na to da je slična situacija zadesila i voćare iz okolnih država.

Voćar Dejan Ilić iz Čačka pre sedam dana je obrao krušku, sada čeka da ona požuti u gajbama i onda će je prodati otkupljivaču, koji će je dalje plasirati „Takovu“.

„Kruška ovakvog kvaliteta jedino može da ide za preradu, jer konzumne, zbog loših vremenskih uslova, nije ni bilo. Hvala Bogu pa postoji ovakva fabrika, inače mi ne bismo znali šta ćemo sa rodom. Ja sam malu količinu ostavio za sebe, planiram, kao i svake godine, da ispečem rakiju za kućne potrebe“, zaključio je Ilić.

Izvor Večernje novosti
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More