“Srpski zet”: Nova vlada u Prištini mora biti spremna da suspenduje takse

TANJUG/ ZORAN STANIC
149

VAŠINGTON – Specijalni predstavnik americkog državnog sekretara za zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je da sledeća kosovska vlada u Prištini mora da bude spremna da suspenduje tarife na srpske proizvode, koje su, kako je naveo, prepreka za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Palmer je za Glas Amerike rekao da se SAD nadaju da bi Srbija na ukidanje tarifa odgovorila svojim inicijativama, koje bi, kako je naveo, obuhvatile i potencijalnu suspenziju kampanje za povlačenje priznanja Kosova, i da bi na tim osnovama, dve strane mogle da se vrate za pregovarački sto u pozitivnoj atmosferi, okrenuti postizanju sporazuma.

“Prva stvar je da sačekamo izbore na Kosovu koji su zakazani za 6. oktobar, posle čega sledi proces formiranja vlade”, rekao je Palmer za Glas Amerike posle povratka iz posete regionu, tokom koje se sastao sa predstavnicima Beograda i Prištine.

On je dodao da će SAD jasno staviti do znanja da su očekivanja Vašingtona da sledeća vlada u Prištini bude vlada koja je za dijalog, vlada koja je spremna da suspenduje tarife, koje su prepreka nastavku procesa dijaloga.

Kako je istakao, Vašington očekuje da to bude vlada koja je spremna da sastavi pregovaracki tim sa snažnim ovlašcenjima i spremna da se angažuje za pregovarackim stolom sa Srbijom, sa ozbiljnošcu u nameri da postigne sporazum o normalizaciji odnosa.

“Sjedinjene Države ce biti sa njima u svakoj fazi procesa, ali Kosovo mora da preuzme kontrolu nad svojim sudbinom”, naglasio je Palmer.

Porede ga sa Holbrukom, zovu „srpskim zetom“, pitaju se da li iz Vašingtona donosi čarobni štapić za Balkan. Ko je Metju Palmer, novi izaslanik Stejt dipartmenta za region i da li je sebe već opisao u svojim trilerima?, piše DW.

„Holbruk za 21. vek“ – tako je beogradski nedeljnik Vreme opisao Metjua Palmera. Podsećanje na legendarnog američkog posrednika iz devedesetih koji je upornošću, pretnjama bombama i neumornom obradom igrača sa svih strana nametnuo mir u Bosni.

To što je američki državni sekretar Majk Pompeo svog visokog činovnika Palmera dodatno imenovao za specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan više je od simbolične politike. Odmah po imenovanju je viđeni diplomata proputovao žarišta regiona i tako jasno stavio do znanja da – osim EU, Rusije, Kine i Turske – i Sjedinjene Države ubuduće imaju šta da kažu na Balkanu.

Ko je Danica Palmer, supruga Metjua Palmera: Diplomirala medicinu u Beogradu, ima i crnogorske korene

Pa ipak, može se sumnjati da će Amerikanci preuzeti palicu u balkanskoj politici kako je to bilo u vreme Holbruka.

Majstor krimića

Američka javnost zna Palmera pre svega kao pisca. Već je njegov otac Majkl bio poznat kao autor popularnog trilera, a brat Danijel piše naučnu fantastiku. „Zapleti, priče, tehnike pripovedanja – o tome se kod kuće pričalo za stolom“, ispričao je Metju Palmer jednom.

Diplomatski krimići Metjua Palmera pažljivo se čitaju i u Stejt dipartmentu iz straha da bi negde mogao da pomeša realnost i fikciju te da ugrozi američke interese.

Palmer deluje dobroćudno i povučeno. Već ga taj karakter razlikuje od razgrtača Holbruka. Ali još više ga razlikuje okruženje. Vreme velikih diplomata koje je još cvetalo kod Bila Klintona i Džordža Buša mlađog, izgubilo je sjaj još tokom ere Baraka Obame, a pod Donaldom Trampom se potpuno ugasilo.

Metju Palmer zna ta vremena – bio je štićenik Klintonove šefice spoljnih poslova Madlen Olbrajt, a zatim je savetovao mlađeg Buša. U pet uspešnih trilera koje je objavio praktično usput pružio je duboke uvide u Bušova razmišljanja. Jedan od njegovih diplomatskih krimića u kojoj se likovi bore sa svojim mislima čak nosi naslov „Američka misija“.

“Od njega ne očekujem ništa, ali od njegove supruge mnogo”, Dačić poručio Palmeru: “Odakle ti je žena odatle si ti!”

Palmer poznaje Balkan kao malo ko u političkom Vašingtonu. Beograd je bio njegova prva stanica u inostranstvu kao mladog diplomate još 1993. godine. Zatim se više interesovao za Daleki istok, učio je japanski. Nakon stanica u Africi, Aziji i Kipru vratio se na Balkan baš kao junak njegovog trećeg romana „Vuk iz Sarajeva“ kojem grozote Srebrenice ne daju mira.

Palmer je u Beogradu upoznao suprugu sa kojom provodi najveće delove odmora u kući na crnogorskom primorju. Srpski šef diplomatije Ivica Dačić je već nazvao Palmera „srpskim zetom“ i uz smeh prisutnih poručio da od njega ne očekuje mnogo, ali da mnogo očekuje od njegove supruge.

Stejt dipartment ponovo vuče konce?

Tek treba da se vidi da li je dobro poznavanje regiona prednost ili mana Metjua Palmera. Tradicionalno oštra beogradska javnost je podeljena: ona u „zetu“ donekle vidi prirodnog saveznika, ali i nekog ko vuče sve konce. Palmeru se već prebacuje da se snažno umešao u stvaranje vlada u Beogradu i Prištini, čak i da je pomogao pri formiranju svemoćne Srpske napredne stranke.

Poslednjih meseci su balkansku politiku SAD prevashodno određivali predsednik Donald Tramp i njegov savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton. Posle jedne izjave Boltona i pisama Donalda Tramp upućenih Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju ostao je utisak da Bela kuća nema ništa protiv promene granica. To je naišlo na užas poznavalaca Balkana i posebno Nemaca.

Ali od kada je Bolton napustio administraciju prošle sedmice, svi opet, kada je u pitanju Balkan, gledaju ka Stejt dipartmentu. Palmer ne bi mogao biti različitiji od Boltona. Metju Palmer je intelektualac sa istočne obale, poznat je kao ljubitelj pesama Đorđa Balaševića, i svakako nije ideološki Republikanac koji odbija multietničke koncepte i veruje samo u robusne nacionalne države.

No još nije poznato klako će se pozicionirati u osetljivom pitanju promene granica.

Dačić pojasnio šta je značilo “od njega ne očekujem ništa, ali od njegove supruge mnogo”

Njegov spisateljski koncept je, kako otkrivaju trileri, ujedno i politički – u centru su moćnici, a ne strukture ili neuhvatljivi interesi celih naroda. Palmeru će se na Balkanu posebno obradovati političari koji vole igre moći.

Izvor Tanjug, DW
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More