Drama matičnih ćelija se nastavlja, jedna količina ne može da se prenese

Foto: pixabay
224

BEOGRAD – Posle navoda medija da je švajcarskoj kompaniji “Krio sejv”, u kojoj su i roditelji iz Srbije čuvali matične ćelije, oduzeta licenca za rad i da je prodata “Farmikordu”, predsednik poljske kompanije Jakub Baran kaže da pregovori o kupovini još nisu završeni, ali da im je prioritet očuvanje matičnih ćelija.

“Mi smo bili u pregovorima sa tom grupom kako bismo pokušali da kupimo Krio sejv, ali još nismo zaključili transakciju. Pokušali smo to dva puta, ali konačni odgovor našeg nadzornog odbora je bio da ne preuzimamo tu transakciju. Tu informaciju možete da proverite na našem sajtu jer smo mi javna kompanija”, rekao je za Prvu televiziju Baran.

On je dodao da je, kako bi sacuvali uzorke, znajući tešku finansijsku situaciju Krio sejva, doneta odluka da će kompanija “Farmikord” o svom trošku preneti skoro sve rezervoare sa matičnim ćelijama u jednu od laboratorija koja se nalazi u Varšavi.

Hiljade ljudi u Srbiji poverilo je na čuvanje matične ćelije kompaniji koja je izgubila licencu

Kako je naveo, kompanija je već prenela većinu uzoraka, ali postoji jedan kontejner u Holandiji koji ne može da bude prenesen, dok su za neke uzorke u Portugaliji i Ženevi ne zna tačno gde se nalaze.

Baran kaže da “Krio sejv” ima potpisane ugovore sa roditeljima i da je ta kompanijia trebalo da informiše roditelje o promenama i da dobiju saglasnost za premeštanje matičnih ćelija.

“Proveravamo šta je u inventaru, da li uzorci postoje u realnosti kao što su zavedeni u kompjuterskim fajlovima, ako i kakva je njigova stanje i bezbednost. I to će zahtevati nekoliko nedelja ili meseci. Pravno vlasništvo nad uzorcima je kod roditelja i oni mogu da odluče sta će sa njima i gde će da ih čuva. Naš prioritet je da obezbedimo uzorke”, rekao je Jakub.

Ukoliko Krio sejv bankrotira, to bi znacilo da ce svi ugovori sa roditeljima prestati da važe.

“Pravno gledano roditelji su ti koji odlučuju o matičnim ćelijama. Sve dok dete ne odraste, roditelji odlučuju gde će matične ćelije biti prenesene”, rekao je Baran.

Upitan zašto kompanija iz Poljske ima interes da preuzme uzorke, Baran je rekao da njegova kompanija kontroliše oko 35 odsto svetskog tržišta i da bi, ukoliko bi ti uzorci nestali, bilo poljuljano poverenje u celu industriju.

Krio sejv je jedna od najvecih privatnih banki matičnih ćelija u Evropi.

Izgubila je dozvolu za rad i pravo da prikuplja, skladišti, uvozi i izvozi matične celije, saopštila je švajcarska Agencija za lekove i medicinska sredstva.

Problem koji je otkriven u poslovanju kompanije Krio sejv doveo je u pitanje opstanak matičnih ćelija koje su bile poverene na čuvanje, a oko 10.000 porodica u Srbiji upravo je ovoj kompaniji poklonilo svoje poverenje, za šta su platili više hiljada evra.

Mediji su ranije preneli da je Famicord kupio Krio sejv i da su matične ćelije klijenata deponovane u njihovoj banci koja je najveća u Evropi.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More