Najbolji muzičari sa prostora bivše Juge u jednom orkestru: Muzika ne poznaje granice, neka se spreme Maribor, Zagreb, Beograd i Berlin

Youtube printscreen Davor Branimir Vincze
185

No Borders Orchestra, ansambl koji čine najbolji profesionalni muzičari sa prostora bivše Jugoslavije, tokom svoje evropske turneje pod nazivom B Matinee danas nastupa u Mariboru (Unionska Dvorana), dan kasnije u Zagrebu, 20. septembra (Lauba), a 22. septembra u Beogradu (Drugstore Beograd). Nakon Beograda nastupiće 24. septembra u Berghainu u Berlinu, u okviru festivala Month of Contemporary Music.

“Ovo je ansambl u kojem sviraju najbolji profesionalni muzičari sa prostora bivše Jugoslavije. U ovom projektu imamo pet kompozitora iz regiona, kompozicije su za gudački orkestar, udaraljke, i elektroniku. Ono što je meni fascinantno u zvuku koji pravo ovde jeste da je to pet kompozitora iz ovog regiona koji komponuju na temu Berghaina, to je najpoznatiji tehno klub u Berlinu, i ono što je meni fascinantno, jeste da tih pet kompozitora imaju potpuno pet različitih muzičkih jezika, Znači, sa istim ansamblom elektronika, gudači i udaraljke, oni ostvatuju pet muzičkih svetova. Meni je to bogatstvo razlika koje naši muzičari imaju. To je nešto što za nas znači povod za slavlje, te razlike, a ne povod za konflikt i razdvajanje. Kada smo se prvi put sastali 2012. se stvorilo prijateljstvo u orkestru. To je prijateljstvo u ljudskom smislu i u muzičkom smislu. Prijatelji su neko ko ima otvorene uši za vas, ko vas sluša. U muzici je najbitnije da slušamo jedni druge, da budemo zajedno”, kaže Premil Petrović, umetnički direktor i direktor No Borders Orchestra.

Takođe, turnejom B Matinee obeležava se trideset godina od pada Berlinskog zida, čime se sugeriše i slavi rušenje zidova između klasične i klupske muzike.

 

Na programu su nova dela pet mlađih kompozitora iz našeg regiona: Darije Andovske iz Skoplja, Drinora Zymberija iz Prištine, Davora Branimira Vinczea iz Zagreba, Danijela Žontara iz Sarajeva i Draška Adžića iz Beograda.

Kao potvrdu vrhunskog umetničkog kvaliteta, No Borders Orchestra je jedini ansambl sa ovih prostora koji je sklopio ekskluzivni ugovor sa Universal Music. Prvi CD NBO pod nazivom “The Opening” je 2015. izdao Deutsche Grammophon, najprestižniji svetski brand u klasičnoj muzici.

 

Izvor Nasiusvetu.com, mondo

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More