Kraljevskoj porodici se nudi zamena za Beli dvor

Foto/Wikipedia
461

BEOGRAD – Dinastija Karađorđevića ipak će biti obeštećena za kompleks Belog dvora, čiju su restituciju tražili pre četiri godine, pišu „Večernje novosti“.

Upravni sud poništio je rešenje kojim se odbija zahtev Karađorđevića za povraćaj ili obeštećenje, pa će Agencija za restituciju ponovo odlučivati o njihovom zahtevu i doneće odluku o finansijskoj naknadi. Maksimalna zakonska naknada i za Dvor i za ostalu imovinu naslednika kralja Aleksandra može da bude pola miliona evra.

Sud je, kako je „Novostima“ potvrdio advokat Zoran Živanović, odlučivao po žalbi zastupnika kraljevske porodice na rešenje Ministarstva finansija, kao drugostepenog organa. Sud je to poništio i naložio da Ministarstvo ukine prvostepeno rešenje Agencije, kojim se potpuno odbija zahtev Karađorđevića.
Tačno je da je to rešenje poništeno jer, po mišljenju Upravnog suda, Karađorđevići nemaju pravo na naturalni povraćaj Belog dvora, ali imaju na obeštećenje“, kaže za „Novosti“ direktorka Područne jedinice Beograd Agencije za restituciju Ivana Živković.

Ona kaže da to znači da država definitivno ostaje vlasnik Belog dvora, a da će Karađorđevići dobiti naknadu kad se donesu odluke o obeštećenju i za drugu imovinu na koju imaju zakonsko pravo.

Buduća namena Belog dvora biće određena posebnim zakonom, dodaju „Novosti“.

Izvor Novosti Infobrif.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More